ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2020 15:10 EEST | Updated 08/04/2020 15:47 EEST

Η ιστορία ενός επιζώντα: Πώς είναι να έχεις κορονοϊό και να βρίσκεσαι στην εντατική

«Δεν υπήρχε άλλη λύση, χρειαζόμουν αναπνευστήρα. Και νομίζω αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κομμάτι. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο».

Ένας άνδρας στην Βρετανία που ήταν θύμα του κορονοϊού και μάλιστα στην εντατική, μίλησε για την εμπειρία του στο Sky News και όσα αναφέρει περιγράφουν τα συναισθήματα και πολλών άλλων ασθενών στην κατάστασή του.

Η σύζυγος του Ματ Ντόκρεϊ κάλεσε τις πρώτες βοήθειες όταν είδε πως ο άντρας της πάλευε να σηκωθεί από το καναπέ και μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει.

Στο νοσοκομείο τους είπαν πως ο ένας από τους δύο πνεύμονες είχε καταρρεύσει και ο άλλος δεν τα «πήγαινε και τόσο καλά».

Ο 39χρονος άνδρας ήταν μόνος στο δωμάτιο, καθώς απαγορεύεται οι οικογένειες να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, και πάλευε να καταλάβει τι του έλεγαν οι γιατροί μέσα από τις μάσκες που φορούσαν.

Με το ζόρι έπαιρνε αναπνοές, όπως δήλωσε. Γύρω του, στην εντατική, υπήρχαν άνθρωποι ίδιας ηλικίας με αυτόν, μπορεί και νεώτεροι. Δεν υπήρχαν άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο Ματ, πριν εισέλθει στο νοσοκομείο, πίστευε ότι έχει γρίπη ή ίσως έχει κρυώσει. Δεν του πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να έχει μολυνθεί από τον Covid-19.

Παρατήρησε τα πρώτα συμπτώματα όταν βρισκόταν στο γήπεδο Γουίμπλεϊ για έναν αγώνα. Είχε ξηρό βήχα και πονοκέφαλο. Στο νοσοκομείο, σταδιακά έχασε την αίσθηση της γεύσης και της οσμής.

«Και η θερμοκρασία ήταν χάλια. Δεν έχω ξανά ζήσει κάτι τέτοιο».

Ο Ματ είπε ότι τον μετέφεραν σε ξεχωριστό δωμάτιο και του τοποθέτησαν αναπνευστήρα.

«Οι γιατροί φαίνονταν πολύ ανήσυχοι με το που με είδαν».

«Ήταν σαν ταινία. Δεν έχεις την οικογένειά σου μαζί, δεν ξέρεις τι συμβαίνει και κανείς δεν μπορεί να σου εξηγήσει. Βλέπεις ανθρώπους με μάσκες να συζητούν αλλά δεν ξέρεις τι λένε. Ήταν τρομακτικό, πολύ τρομακτικό», δήλωσε ο Ματ και πρόσθεσε:

«Ο ένας πνεύμονας είχε καταρρεύσει. Δεν υπήρχε άλλη λύση, χρειαζόμουν αναπνευστήρα. Και νομίζω αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κομμάτι. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο».

Δίπλα του ήταν ένας άντρας, που δεν άντεξε πάνω από 3 μέρες.

Ο Ματ σίγα σιγά ένιωθε καλύτερα και η κατάστασή του βελτιώθηκε.

«Οι νοσοκόμες ήταν φανταστικές μαζί μου. Μου έμαθαν πως να αρχίσω να αναπνέω ξανά μόνος μου».

Ο 39χρονος βγήκε από το νοσοκομείο την Πέμπτη, έχοντας αφήσει τον τρόμο που έζησε πίσω του, έτοιμος να συνεχίσει την ζωή του απαλλαγμένος από τον φόβο του Covid-19.

πηγή: Sky News

Sponsored Post