ΤΟ BLOG
06/07/2018 13:39 EEST | Updated 06/07/2018 13:39 EEST

Η ιστορική πολιτική αναγκαιότητα του Τρίτου Πόλου και η μετεξέλιξή του

Massimo Pizzotti via Getty Images

Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια μνημονίων η χώρα ανακυκλώνει τα αδιέξοδά της. Η ανερμάτιστη κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» που επαγγέλθηκε την έξοδο από την κρίση και δημοκρατική διακυβέρνηση αποδεικνύεται η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων πολλών χρόνων.

Η ανικανότητα και η ανεπάρκειά της, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα της αριστεροακροδεξιάς κυβερνητικής πολιτικής, στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να ανασάνει.

Η ερημοποίηση της οικονομίας είναι δείκτης της υστέρησης που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες ανατροπές, ένα είναι βέβαιο: Θα βαλτώνουμε σε μια αέναη κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας.

Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να βρούμε το δρόμο της ανάκαμψης.

Η απεξάρτηση από τα βαρίδια του παρελθόντος και η συμφιλίωση με την αμείλικτη πραγματικότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων με ρεαλισμό έναντι των ιδεοληψιών και του αναχρονισμού, αναζητώντας αναγκαίες συνθέσεις και συμμαχίες των πρόθυμων και δημιουργικών δυνάμεων που δεν θα υπαγορεύεται από τη νομή και αναδιανομή της εξουσίας, δίνοντας σκληρή μάχη με τον φόβο του πολιτικού κόστους και τις πελατειακές σχέσεις, με σαφή στόχευση στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μία ξεκάθαρη επικράτηση, στα όρια της αυτοδυναμίας, της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σημαντικές του απώλειες, παραμένει ”ζωντανός” και καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ποσοστό ασφαλείας, ενώ η μεταξύ τους διαφορά κινείται άλλοτε σε μονοψήφιο και άλλοτε σε διψήφιο αριθμό. Ο νεοσύστατος φορέας του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται να σταθεροποιείται ως τρίτη πολιτική δύναμη με μονοψήφιο ποσοστό, σαφώς χαμηλότερο αυτού που ιδεολογικά του αναλογεί, και μη μπορώντας να επαναπροσεγγίσει και να επαναφέρει τους ψηφοφόρους που έχασε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Κοινό γνώρισμα, όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι καθοριστικός παράγοντας της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι, αφενός το αμιγές ποσοστό των ψηφοφόρων του  Κέντρου (όχι Κεντροαριστερών ούτε Κεντροδεξιών), αφετέρου το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει και επιβάλλεται να γίνει ένας σύγχρονος εξωστρεφής πολιτικός φορέας, να μην αρκεστεί στο μονοψήφιο ποσοστό, αντιθέτως να στοχεύσει τη διεκδίκηση διψήφιου ποσοστού, το οποίο θα του επιτρέψει την επόμενη ημέρα των εκλογών ”να δει” ως ίσο προς ίσο τους πολιτικούς του αντιπάλους και να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων της χώρας σε μία κρίσιμη κατάσταση με ανοικτά ζωτικά ζητήματα σε ένα εξωτερικό περιβάλλον πολλαπλών ανατροπών και αντιθέσεων.

Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προϋποθέτει το Κίνημα Αλλαγής να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του κόσμου και να διατηρήσει τους υπάρχοντες ψηφοφόρους,  να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, να διευρύνει τη δύναμή του με την προσθήκη νέων ψηφοφόρων, να προβάλλει τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να λειτουργήσει ως η κινητήρια δύναμη στην ανασυγκρότηση της χώρας με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία ώστε να πιέσει και εν τέλει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως αναγκαιότητα που θα επιτρέψουν την επάνοδο της χώρας στην αναπτυξιακή ζωτικής σημασίας πορεία.

Η επιμονή μας για μια Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μια Ευρώπη στην πρωτοπορία του κόσμου πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.