ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2021 17:44 EEST | Updated 13/04/2021 18:35 EEST

Η J&J καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη λόγω των θρομβώσεων

Η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις για την καθυστέρηση στις παραδόσεις.

Dado Ruvic via REUTERS

Ανατροπή στον προγραμματισμό για τις παραλαβές εμβολίων στην Ευρώπη φέρνουν τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μετά τη σύσταση για διακοπή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

«Εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές», δήλωσε η εταιρεία. «Εχουμε λάβει την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά την κυκλοφορία του εμβολίου μας στην Ευρώπη».

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, ζητά διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Ο προγραμματισμός 

Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου επρόκειτο να αποσταλούν στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες. Μόνο η χώρα μας, επρόκειτο να παραλάβει 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της αύριο Τετάρτη, και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

Η Ελλάδα θα λάμβανε συνολικά 1,3 εκατομμύρια από αυτά τα εμβόλια: 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 960.000 τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς νωρίτερα την Τρίτη για πιθανή διακοπή της διάθεσης εμβολίων Johnson & Johnson στη Γερμανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αλλαγή του προγράμματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσε ότι είχε ήδη αρχίσει να επανεξετάζει το εμβόλιο Johnson & Johnson για να αξιολογήσει τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο.

«Αυτές οι αναφορές οδηγούν σε ένα ”καμπανάκι ασφαλείας”, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό», ανέφερε. Οι ειδικοί «διερευνούσαν αυτές τις περιπτώσεις και θα αποφασίσουν εάν ενδέχεται να είναι απαραίτητη η κανονιστική δράση», πρόσθεσε.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, νωρίτερα, συνέστησαν το πάγωμα της χρήσης του εν λόγω εμβολίου, καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου.

Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους New York Times. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: Associated Press