ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2019 12:55 EET | Updated 17/03/2019 13:42 EET

«Θυμηθείτε, εγγραφείτε στο PewDiePie» - Τι σημαίνουν τα τελευταία λόγια του Μπρέναν Τάραντ

Μια φράση για όσους συχνάζουν στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου.

Matt Winkelmeyer via Getty Images

Λίγο πριν αιματοκυλίσει τα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης, Μπρέντον Ταράντ με μία κάμερα που είχε τοποθετήσει στο κεφάλι του, ξεκίνησε να καταγράφει την επίθεση.

Τα πρώτα του λόγια είναι «Εντάξει, ας ξεκινήσουμε το πάρτι» και τα τελευταία του.« Θυμηθείτε, εγγραφείτε στο PewDiePie». 

Αυτό που ακολουθεί προκαλεί το απόλυτο σοκ. 50 νεκροί σε δύο τεμένη και δεκάδες τραυματίες.

Σε αυτά τα 17 λεπτά που πάγωσαν το χρόνο, τα λόγια του Ταράντ είναι ελάχιστα, μετρημένα. Γι αυτό και πολλοί εστίασαν στην τελευταία του φράση.

Γιατί όμως προτρέπει τον κόσμο να εγγραφεί στο PewDiePie;

Ο άνθρωπος πίσω από το συγκεκριμένο μέσο, είναι ο Σουηδός Φίλιξ Σέλμπεργκ, που κατοικεί στο Μπράιτον της Αγγλίας. Από το 2013, το κανάλι του στο YouTube, κατέχει την πρώτη θέση σε συνδρομητές, με περισσότερες από 70 εκατομμύρια εγγραφές. Παράλληλα οι προβολές των βίντεο του, έχουν ξεπεράσει τα 19 δισεκατομμύρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το PewDiePie, βρέθηκε κοντά στο να χάσει την πρωτιά που κατέχει, ως το πιο δημοφιλές, από το Ινδικό μουσικό κανάλι «T-Series». Τότε ήταν που μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας η φράση «Εγγραφείτε στο PewDiePie».

Η δυναμική του συγκεκριμένου μέσου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ιndependent, ενεργοποίησε τους πιστούς του οπαδούς, και την συμπαράσταση τους με ακραίες μορφές εκδηλώσεων. Και τι δεν ακολούθησε; Από την παράνομη εισβολή στο λογισμικό εκτυπωτών (hacking) έως τον βανδαλισμό μνημείου στη Νέα Υόρκη, με την φράση να αναγράφεται παντού.

Αυτό είναι που οδηγεί και τον συγκεκριμένο τρομοκράτη στη χρήση της. Στην ουσία, απευθύνεται πρώτα σε αυτούς που γνωρίζουν σε βάθος την κουλτούρα του διαδικτύου. 

Ο Μπρέντον Τάραντ έχει αντιληφθεί, πως για να μεταδώσει το μήνυμα του με τον καλύτερο τρόπο και τον πιο γρήγορο ήταν η χρήση όχι απλά των μέσων Facebook ή Twitter, αλλά χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο κανάλι. Αυτό του έδινε την δυνατότητα, η εξτρεμιστική του ρητορική, να εξαπλωθεί σας ιος. 

Οι εταιρείες του διαδικτύου που επέτρεψαν στην αρχή την προβολή των αποτρόπαιων σκηνών καθώς και την μεταφορά του λόγου του μέσω του μανιφέστο που εξέδωσε, ήταν αυτές που ξεκίνησαν πρώτες την μάχη με το χρόνο για να απομακρυνθεί άμεσα το υλικό.

Μόνο που τα λόγια του , οι σκηνές της ντροπής και του πόνου, συνεχίζουν ακόμα και τώρα να μοιράζονται, να εμφανίζονται και να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. 

Η φράση «Subscribe to PiewDiePie», πέρασε σε άλλη διάσταση και εκτός ελέγχου.

Το PiewDiePie καταδίκασε τις επιθέσεις στα Τεμένη και μίλησε για την απέχθεια που ένιωσε από την χρήση του ονόματος του.

Πηγή: Independent