Η κάψουλα των startup εταιρειών στον τουρισμό

Ιδρύεται ο 1ος Travel & Hospitality Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, από το ΞΕΕ.
studiocasper via Getty Images

Είναι η παγκόσμια τάση να ξεφυτρώνουν νεοφυείς - start-ups διεθνώς - επιχειρήσεις σε κάθε τομέα. Μάλιστα, υπάρχουν και μέρη, όπως η Σίλικον Βάλεϊ στις ΗΠΑ, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ, που αποτελούν hubs τέτοιων επιχειρήσεων, που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα ή και που έχουν προχωρήσει κιόλας.

Βέβαια, από τις χιλιάδες αυτές νεοφυείς επιχειρήσεις, λίγες είναι αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους και βέβαια αυτές είναι που μπαίνουν στο «μάτι» των επενδυτών, διότι χωρίς οικονομική υποστήριξη καμία startup επιχείρηση δεν έχει μέλλον, διότι δεν έχει από πού να αντλήσει χρηματοδότηση.

Στον τουρισμό, είναι αλήθεια ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Airbnb, οι οποίες κατέληξαν με δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο. Κι άλλες επιχειρήσεις έχουν κάνει σπουδαία βήματα, ωστόσο οι ιδέες δεν είναι ανεξάντλητες και οι περισσότερες εταιρείες ανά τομέα, δύσκολα μπορούν να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους.

Πάντως, ακόμα υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» και θα πρέπει περισσότερο να ενθαρρύνουμε μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή να προκύψουν νεοφυείς εταιρείες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, ειδικά στην Ελλάδα που ο τουρισμός αποτελεί μια σπουδαία παράμετρο της ελληνικής οικονομίας.

Και οι ανάγκες, όπως φαίνεται, είναι πολλές. Μάλιστα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, αντιλαμβανόμενο αυτές τις ανάγκες, προχώρησε στην ίδρυσης του Capsule, του επιταχυντή Τουρισμού και Φιλοξενίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή (accelerator) αποκλειστικά για τον τουρισμό, προκειμένου να συνδεθούν 65 νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα με τους ηγέτες του κλάδου και τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Accelerator, Κατερίνα Σαριδάκη, η οποία μίλησε στη huffpost.gr, στην παραγωγή προϊόντων στον τουρισμό, υπάρχουν ανάγκες για ηλεκτρονικό check-in στα ξενοδοχεία, χωρίς τη μεσολάβηση της υποδοχής. Πάντως, όπως είπε, οι περισσότερες εταιρείες θα ασχοληθούν με την προσπάθεια καινοτόμων ιδεών στην παροχή υπηρεσιών, όπως στο software, σε υπηρεσίες ξενοδοχείων και hotel management, activity providers, booking engine, transportation με λύσεις μετακίνησης κάθε τύπου.

Η διευθύντρια του Accelerator, Κατερίνα Σαριδάκη
Η διευθύντρια του Accelerator, Κατερίνα Σαριδάκη

Στόχος του επιταχυντή, κατά την Κατερίνα Σαριδάκη, είναι η ενίσχυση δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, η ανάπτυξη και εξέλιξη startups μέσω του συνολικού προγράμματος acceleration και οι ενέργειες διασύνδεσης, προβολής, προώθησης και επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και startup οικοσυστήματος. Ειδικά για το τελευταία, θα υπάρχουν προγράμματα και δράσεις, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες, προγράμματα καθοδήγησης (mentoring), ευκαιρίες δικτύωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντήσεις με ειδικούς του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου, συνεργασίες και συνέργειες με τον τουριστικό κλάδο, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα και το οικοσύστημα startup στην Ελλάδα, καθώς και ομαδικές επισκέψεις και δραστηριότητες με συνεργάτες και ξενοδόχους. Βέβαια, όλα καταλήγουν στην προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών που θα υποστηρίξουν οικονομικά αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με πολλά funds να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν.

Στον Capsule θα εντάσσονται κυρίως ελληνικές τεχνολογικές startups, θα υπάρχει βλέψη προς το εξωτερικό επιδιώκοντας συνεργασίες και προώθηση των startups και θα κτιστούν συνέργειες και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού να καινοτομήσουν.

Αρχικά θα ξεκινήσει μια Πλατφόρμα Ιδεών, ένας διαγωνισμός που θα απευθύνεται σε νέους και νέες, φοιτητές και μεταπτυχιακούς, που θα κληθούν να καταθέσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της τουριστικής αγοράς. Επίσης, βασικός πυλώνας των δράσεων του επιταχυντή, είναι το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης, το οποίο θα «τρέχει» δύο φορές ετησίως με διάρκεια 3 μηνών και θα απευθύνεται σε startups οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και θέλουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξής τους (scaleup), μέσα από ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις σε συνεργασία με την ίδια την τουριστική αγορά και τα ξενοδοχεία καθώς και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο της χώρας.

Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο θα «τρέξει» ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, στους χώρους του στην Καλλιθέα, που θα ανοίξει σύντομα για να στεγάσει ορισμένες από τις επιχειρήσεις. Επιδίωξη του επιταχυντή, είναι να εκπαιδεύσει και να καθοδηγήσει πάνω από 300 νέους και νέες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του, δημιουργώντας τουλάχιστον ανάλογες θέσεις εργασίας.

Σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, ο Itai Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Innovate-Israel, όπως επίσης και του @Israel Travel Tech Startups Community (ITTS), ανέπτυξε τον οδικό χάρτη για την επιτυχή αναρρίχηση των μεγεθών των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα, με βάση το επιτυχημένο μοντέλο του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός

Αναφερόμενος στην καινοτόμο πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι: «η επόμενη μέρα στην Ελλάδα προϋποθέτει restart σε πολλά επίπεδα. Κι αυτή η επανεκκίνηση για να γίνει με επιτυχία πρέπει να στηριχθεί στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις. Με βάση ακριβώς αυτή την παραδοχή γεννήθηκε η ιδέα που μπαίνει, πλέον, σε λειτουργία. Ο τουρισμός δημιουργεί ανάπτυξη, εισοδήματα και ευκαιρίες απασχόλησης με το ζωντανό κύτταρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.»

Δημοφιλή