«Η Κύπρος που σπαράζει» στο Ευρωκοινοβούλιο

«Η Κύπρος που σπαράζει» στο Ευρωκοινοβούλιο
FLORIAN CHOBLET via Getty Images

Στο πλαίσιο του έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργάνωσα εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα. Η εκδήλωση συνδύασε έκθεση 30 φωτογραφιών από το Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ που επικεντρώνονται στη σύληση ιερών χώρων (εκκλησιών βυζαντινών εικόνων και κοιμητηρίων) και μουσική από τον διακεκριμένο συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους που αφιλοκερδώς παρουσίασε μέρος από το έργο του «Κυπραία Φωνή» με τραγουδιστές την Ευρυδίκη και Κωνσταντίνο Χριστοφόρου.

Η εκδήλωση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα, ενώπιον δύο Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, πολλών ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Επιτροπής και διαφόρων εκκλησιών, διπλωματών, συμβούλων και πολλών άλλων, περιλαμβανομένης ομάδας ιερέων από την Κύπρο. Ο συνδυασμός των συγκλονιστικών φωτογραφιών και της μελοποιημένης ποίησης (με επεξηγήσεις στα αγγλικά) ανέδειξαν το αυθεντικό πολιτισμικό μας πρόσωπο μαζί με την κατοχή ως πηγής πολιτισμικού εγκλήματος, πέραν των άλλων κακών. Η έκθεση παραμένει σε κεντρικό χώρο όπου καθημερινώς διέρχονται εκατοντάδες ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Στις ομιλίες τους, ο Fabio Castaldo (Ιταλός-Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου) και η Cicilia Wikstrom (Σουηδή-Πρόεδρος των Επιτροπών Ευρωκοινοβουλίου), θέτοντας την ωμή πραγματικότητα στιγμάτισαν την Τουρκία, τον τουρκικό στρατό και το κατοχικό καθεστώς ως εγκληματίες διάπραξης ανοσιουργήματος. Ο Επίσκοπος Πορφύριος παρέθεσε τεκμηριωμένα την συντελούμενη καταστροφή στα θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα. Στη σύντομη μου παρέμβαση, τόνισα ότι είμαστε οι μόνοι πολίτες της ΕΕ που στερούμαστε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων, αλλά απέναντι στο μίσος και τη λεηλασία, αντιπαραβάλλουμε τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όπως εξήγησα, η εκδήλωση θα μπορούσε να ονομαστεί «η Κύπρος που σπαράζει» διότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν λίγο από τον πόνο της ψυχής μας που περιλαμβάνεται και στη μουσική του Γ. Θεοφάνους. Κατέληξα ότι, «από τα πάθη του Χριστού αντλούμε δύναμη επειδή στο τέλος ακολουθεί η Ανάσταση».

Η εκδήλωση ανέδειξε σοβαρά κενά που η Κυβέρνηση μόνο μπορεί να καλύψει με πρωτοβουλίες, αφού ως ευρωβουλευτές έχουμε περιορισμένες δυνατότητες. Από τις συλημένες 520 εκκλησίες και 20 μοναστήρια, έχουν αναστηλωθεί μόνο 6 από το 2012 που λειτουργεί για αυτό τον σκοπό η Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή, που διαθέτει επαρκή ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία συσσωρεύονται λόγω εμποδίων του κατοχικού καθεστώτος. Με τον υφιστάμενο ρυθμό, θα πάρει πάνω από 500 χρόνια για να αναστηλωθούν όλες οι εκκλησίες, που φυσικά σε μερικά χρόνια πλείστες δεν θα υπάρχουν, όπως επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς! Η Κυβέρνηση αποδέχεται τις παραβιάσεις θεσμών και Κανονισμών της ΕΕ για τα κατεχόμενα που αποδεδειγμένα δεν εκπληρώνονται αποτελεσματικά οι αρχικοί σκοποί της ΕΕ, ενώ υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης και βελτίωσής τους, όπως σε άλλα Κράτη της ΕΕ. Επιβεβαιώνοντας το κενό, ευρωβουλευτής (επικεφαλής της Μάλτας) κατέγραψε τον αποτροπιασμό του για το μέγεθος της καταστροφής και την απολογία του που δεν ήξερε, αλλά τώρα που ενημερώθηκε για το μέγεθος της λεηλασίας, συστρατευόμενος υιοθετεί τον ορισμό «κατεχόμενο μέρος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό» και όχι απλά βόρεια Κύπρος.

Δημοφιλή