ΔΙΕΘΝΕΣ
06/08/2019 14:59 EEST

Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει «έτοιμη και πρόθυμη» να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για το Brexit

Αλλά οι Βρυξέλλες ούτε μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό που θέλει, ούτε πιστεύουν πως θέλει μια Συμφωνία Αποχώρησης.

Associated Press

«Έτοιμη και πρόθυμη» δηλώνει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ΕΕ θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου αποδεχόμενη μια επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό δηλώνει κυβερνητική πηγή απαντώντας στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Τζόνσον να έχει ως προτεραιότητα και βασικό σχέδιο, ένα no deal Brexit, δηλαδή μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Ο Τζόνσον ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης και του Κόμματος των Συντηρητικών (Τόρις) πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ακολουθεί μια σκληρή έναντι της ΕΕ απαιτώντας να επιδείξει προθυμία να αλλάξει η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι. Και επιθυμεί να δει αυτή την αλλαγή πριν την έναρξη ενός νέου κύκλου συζητήσεων με ορίζοντα την 31 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης, μετά από πολλές αναβολές.

Η επιμονή του Τζόνσον να εντείνει τις προετοιμασίες στη Βρετανία για ένα no deal Brexit – στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες επιδείξουν απροθυμία για αλλαγές στα συμφωνηθέντα- τρομάζει τις αγορές, κλονίζει τη στερλίνα και οδηγεί αρκετούς βουλευτές στο συμπέρασμα ο απώτερος στόχος είναι μια άτακτη αποχώρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν πως το «βασικό σενάριο» για την κυβέρνηση Τζόνσον είναι το no deal Brexit κάτι που διαψεύδει κυβερνητική πηγή στη Βρετανία τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει ξανά στο Κοινοβούλιο μια συμφωνία η οποία έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές και ήταν η αιτία για την παραίτηση της Μέι.

 

«Θέλουμε μια συμφωνία. Είναι θλιβερό το ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν μαζί μας» αναφέρει η κυβερνητική πηγή η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Το γεγονός πως η Συμφωνία Αποχώρησης έχει απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων τρεις φορές σημαίνει πως εάν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι (σ.σ οι Ευρωπαίοι) να διαπραγματευτούν. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται πως ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Η κυβέρνησή του υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία θα ήταν να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop, πρόβλεψη που αποσκοπεί στην αποτροπή της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο η Μέι με την ΕΕ προέβλεπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε σε μια τελωνειακή ένωση «εκτός και αν βρεθούν» άλλες εναλλακτικές που θα βοηθούσαν να αποφευχθεί η δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου». Πολλοί όμως βουλευτές αντιδρούν στη διατήρηση των κοινοτικών κανόνων και τελωνειακών δασμών μετά το Brexit.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα αποκλείσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερου διπλωμάτη, που φιλοξενεί ο Guardian, η Βρετανία «δεν έχει κάποιο άλλο σχέδιο».

«Δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί, κάτι που θα απαιτούσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «Το no deal Brexit φαίνεται να είναι βασικό σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης».

Sponsored Post