22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
12/08/2021 07:03 EEST

Η κυβερνο-ληστεία του αιώνα

Πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων έπεσε θύμα hacking χάνοντας 600 εκατ. δολάρια

boonchai wedmakawand via Getty Images

Μια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων έχασε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακές μάρκες σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις χάκερ όλων των εποχών, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της κυβερνο-ληστείας που προέκυψε την Τετάρτη.

Η Poly Network, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα χρηματοδότησης (DeFi), ανακοίνωσε την κυβερνο-ληστεία στο Twitter και δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τα ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία είπε ότι τα μεταφέρθηκαν τα χρήματα, προτρέποντας τους αγοραστές να βάλουν σε μαύρη λίστα τις μάρκες από αυτές τις διευθύνσεις.

Η αξία των μάρκων στα πορτοφόλια που ανέφερε η πλατφόρμα ανέρχεται πάνω από τα 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας συναλλαγής κρυπτονομισμάτων «The Block».

Η Poly Network δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο που εδρεύει η πλατφόρμα ή αν κάποια υπηρεσία επιβολής του νόμου διερευνά τη ληστεία.

Η πλατφόρμα έγραψε στο Twitter ότι σχεδιάζει να λάβει νομικά μέτρα και προέτρεψε τους χάκερ να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα σε αρκετές από τις ψηφιακές διευθύνσεις της.

Το αίτημά της είχε μάλιστα ανταπόκριση, με περίπου 2.6 εκατομμύρια δολάρια σε κλεμμένες μάρκες να επιστρέφονται μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία blockchain και την εταιρεία παρακολούθησης κρυπτογράφησης Elliptic. Ο Tom Robinson συνιδριτής της Elliptic δήλωσε ότι είναι πιθανό η αναπάντεχη αυτή επιστροφή να προήλθε από την δυσκολία που θα συναντούσαν οι χάκερς να ξεπλύνουν τόσα πολλά κρυπτονομίσματα.  

Η κλοπή είναι μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στις αγορές κρυπτονομισμάτων και συγκρίνεται με τη ληστεία αξίας 530 εκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα που εκλάπησαν από το χρηματιστήριο Coincheck με έδρα το Τόκιο το 2018.

To ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Mt. Gox που επίσης εδρεύει στο Τόκιο, κατέρρευσε το 2014 αφού έχασε μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

″Πρόκειται για ένα τεράστιο hack ... τόσο μεγάλο όσο το όρος Gox”, δήλωσε ο Bobby Ong, συνιδρυτής της ιστοσελίδας crypto analytics CoinGecko, αν και σημείωσε ότι δεν είχε πλήξει ακόμη τις τιμές των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: Reuters