Η Κίνα διχάζει - Πώς βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος την Λαϊκή Δημοκρατία

Θετική γνώμη κατά 51% έχουν οι πολίτες στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους.
GREG BAKER via Getty Images

Καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει την 70η επέτειο από την ίδρυσή της την 1η Οκτωβρίου και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου μαίνεται όπως και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, η παγκόσμια κοινή γνώμη μοιάζει να μην έχει μια ξεκάθαρα θετική ή αρνητική εικόνα για τη χώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Pew Research Center *το 41% των ερωτηθέντων σε 32 χώρες είχε θετική άποψη για την Κίνα και ένα 37% αρνητική. Αυτό τη στιγμή που η πλειοψηφία στις περισσότερες χώρες συμφωνεί πως η επιρροή του Πεκίνου στην παγκόσμια σκηνή έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Η γνώμη των πολιτών για την Κίνα στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές αρνητική σε αντίθεση με τον μέσο όρο σε επιλεγμένε χώρες σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική.

Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το 51% έχει θετική άποψη ενώ την πιο θετική μεταξύ των 32 χωρών της ΕΕ έχει η Βουλγαρία με 55% και ακολουθούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Λιθουανία.

Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ την πιο αρνητική εικόνα για την Κίνα έχει η Σουηδία με 70% ενώ γενικότερα τα ποσοστά «αρνητικής ψήφου» σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Γερμανία, τη Γαλλία κυμαίνεται άνω του 50% και ως μέσος όρος διαμορφώνεται στο 57%.

Η γέφυρα Τσενγκντού Ανσούν. Εικόνα αρχείου.
Η γέφυρα Τσενγκντού Ανσούν. Εικόνα αρχείου.
LP2Studio / 500px via Getty Images

Τα ποσοστά δε εκείνων που αξιολογούν θετικά την Κίνα έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με το 2018 στις μισές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας (μείωση 17%), της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (-11) . Μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία έχει βελτιωθεί η γνώμη των πολιτών για τη χώρα.

Το υψηλότερο ποσοστό πολιτών με θετική εικόνα για την Κίνα, μεταξύ και των 32 χωρών, καταγράφεται στην Ρωσία (71%) και ακολουθούν: Νιγηρία (70%), Λίβανος (68%) και Ισραήλ (66%) ενώ ξεκάθαρα την πιο αρνητική εικόνα έχουν οι Ιάπωνες σε ποσοστό ρεκόρ 85%, οι Σουηδοί (70%), οι Καναδοί (67%), οι Νοτιοκορεάτες (63%), οι Γάλλοι (62%) και έπονται οι Αμερικανοί με 60%.

Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center
Pew Research Center

Όπως επισημαίνεται τα αρνητικά ποσοστά που καταγράφονται σε ΗΠΑ και Καναδά είναι τα υψηλότερα που έχει καταγράψει ιστορικά το Pew Research Center ενώ αντικατοπτρίζουν και την μεγαλύτερη αλλαγή μεταξύ των 32 χωρών σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα στον Καναδά το ποσοστό αρνητικής γνώμης αυξήθηκε κατά 22% μετά τη σύλληψη της οικονομικού διευθυντή της Huawei και την εμπορική σύγκρουση Καναδά-Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (18 έως 29 ετών) των 32 χωρών εμφανίζονται να έχουν πιο θετική άποψη για την Κίνα από όσους είναι 50 ετών και άνω. Για παράδειγμα στη Βραζιλία το 67% των νέων έχουν θετική άποψη για την Κίνα συγκριτικά με το 40% των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών της χώρας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Λιθουανία που η διαφορά στη θετική γνώμη μεταξύ νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία φτάνει στο 25%, το Μεξικό στο 23%, την Ινδονησία στο 21%, στην Αυστραλία και στην Πολωνία στο 21% και στην Ουκρανία στο 20%.

*Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 34.904 ατόμων από τις 13 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2019.

Δημοφιλή