Η Κίνα φοβάται πως οι νέοι της γίνονται «θηλυπρεπείς» και εξέδωσε οδηγίες περί «αρρενωπότητας»

Η απαράδεκτη Πρόταση περί Αποτροπής της Εκθήλυνσης των Εφήβων, τα «μικρά φρέσκα κρέατα» και το ποδόσφαιρο.
Barcroft Media via Getty Images

Η κυβέρνηση στην Κίνα φαίνεται πως ανησυχεί ότι οι νεαροί άνδρες της χώρας είναι πολύ «θηλυπρεπείς» και το επισημαίνει μάλιστα και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας φυσικά κριτική αφού χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, ως σεξιστικό.

Μερικοί σχολιαστές όμως στα social media υποστηρίζουν πως για αυτή την εντύπωση που δίνεται σχετικά με τους νεαρούς Κινέζους, ευθύνονται πολλές διασημότητες κυρίως από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε εμφανιστεί «ανήσυχη» και πριν από λίγο καιρό καθώς εκτιμούσε, όπως αναφέρει το BBC, ότι τα πιο δημοφιλή ανδρικά πρότυπα της χώρας δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρά όπως πχ αθλητές, στρατιωτικοί κ.α.

Ακόμη και ο Πρόεδρος, Ξι Τζινπινγκ, γνωστός λάτρεις του ποδοσφαίρου, εδώ και καιρό προσπαθεί να καλλιεργήσει και προβάλλει αθλητικούς αστέρες προφανώς ως πρότυπα επαρκούς αρρενωπότητας.

Έτσι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με έναν τίτλο που δεν άφησε καμία αμφιβολία για τον απώτερο στόχο του.

Η Πρόταση περί Αποτροπής της Εκθήλυνσης των Εφήβων προβλέπει πως τα σχολεία θα πρέπει να προβούν να προβούν σε αλλαγές όπως πχ με την ενίσχυση των μαθημάτων της φυσικής αγωγής, την πρόσληψη περισσότερων ανδρών καθηγητών κ.α.

Η σχετική ανακοίνωση συμβουλεύει μάλιστα, να γίνουν προσλήψεις συνταξιούχων αθλητών και γενικότερα ατόμων που έχουν αθλητικό υπόβαθρο και να ενισχυθούν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο με σκοπό την «καλλιέργεια της αρρενωπότητας των μαθητών».

Υπήρχαν βέβαια αρκετές ενδείξεις που υποδήλωναν πως θα ακολουθήσει μια τέτοια απόφαση.

Τον περασμένο Μάιο, ο εκπρόσωπος του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, Σι Ζεφού είχε δηλώσει ότι πολλοί νεαροί άνδρες στην Κίνα είχαν γίνει «αδύναμοι, συνεσταλμένοι και αυτοκαταστροφικά».

TFBoys
TFBoys
VCG via Getty Images

Υπήρχε μια τάση μεταξύ των νεαρών Κινέζων ανδρών προς τη «θηλυκοποίηση», όπως ισχυρίστηκε, η οποία «αναπόφευκτα θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους», εκτός εάν ”αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά”.

Πρόσθεσε μάλιστα εν μέρει για την τάση αυτή, ευθύνεται το οικογενειακό περιβάλλον, αφού τα περισσότερα αγόρια τα μεγαλώνουν οι μητέρες ή οι γιαγιάδες τους.

«Τι φοβούνται οι άνδρες;»

Σημείωσε επίσης ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για διασημότητες του ανδρικού φύλου σήμαινε ότι πολλά παιδιά δεν ήθελαν πλέον να είναι «ήρωες του στρατού». Έτσι, υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξασφάλιση ισορροπημένης εκπαίδευσης των νέων Κινέζων.

Οι περισσότεροι στην Κίνα αντέδρασαν αρνητικά στην σχετική ανακοίνωση.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν τον θυμό τους, με πολλούς να υποστηρίζουν πως το μήνυμα που περνά η κυβέρνηση είναι σεξιστικό.

«Είναι η θηλυκοποίηση τώρα ένας υποτιμητικός όρος;» αναρωτιέται ένας χρήστης του Weibo, λαμβάνοντας πάνω από 200.000 likes.

Ένας άλλος σχολίασε: «Τα αγόρια είναι επίσης άνθρωποι… είναι συναισθηματικοί, συνεσταλμένοι ή ευγενικοί, αυτά είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά».

«Τι φοβούνται οι άνδρες; Να είναι ίδιοι με τις γυναίκες;» αναρωτήθηκε ένας άλλος κάποιος.

Γιάο Μινγκ
Γιάο Μινγκ
ASSOCIATED PRESS

«Υπάρχουν 70 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες σε αυτήν τη χώρα», επισήμανε ένας άλλος.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσο μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των φύλων. Δεν αρκεί τόσο αρρωνοπότητα;» σχολιάζει ακόμη ένας χρήστης και ένας ακόμη επισημαίνει πως «καμία από αυτές τις προτάσεις δεν προήλθε από γυναίκες».

Για μερίδα των ΜΜΕ πάντως η πρόταση έτυχε θετικού σχολιασμού.

Τα «μικρά φρέσκα κρέατα»

Η εφημερίδα Global Times σημείωσε ότι η πρόταση ”κέρδισε κάποια υποστήριξη” ενώ στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Sina Weibo, τα σχόλια επικεντρώνονταν στην ευθύνη που διέκριναν οι συντάκτες τους σε κάποιους άνδρες που είναι διάσημοι τους οποίους και χαρακτήριζαν ως ”μικρά φρέσκα κρέατα” (小 鲜肉).

Πρόκειται για μια λέξη-κλειδί που αναφέρεται σε νεαρά, αρσενικά ινδάλματα στην Κίνα που θεωρούνται «καθαρά», πολύ περιποιημένα και ευαίσθητα.

Το συγκρότημα Boyband TF Boys και η Κινέζα τραγουδίστρια Λου Χαν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως και πολλά αστέρια της K-pop.

Αντιθέτως, αστέρες του αθλητισμού όπως Ενώ στοιχεία όπως ο μπασκετμπολίστας Γιάο Μινγκ ανήκουν στην κατηγορία των προτύπων που θέλει να προωθήσει η πρόταση του Υπ.Παιδείας.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ο Πρόεδρος της Κίνας είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην επιθυμία του η χώρα να γίνει «παγκόσμια υπερδύναμη ποδοσφαίρου» έως το 2050.

Όμως, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για την αναβάθμιση του αγωνίσματος στην Κίνα έχουν αποτύχει.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να εισαγάγει και να προωθήσει νέα πρότυπα για νεαρούς Κινέζους.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η πανδημία Covid-19 υπήρξε μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος τους ως εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση όμως όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Σι Ζεφου το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι νεαροί Κινέζοι δεν έλκονται πια το ίδιο από πρότυπα ανδρών δυνατών, όπως οι άφοβοι στρατιώτες, αστυνομικοί ή πυροσβέστες εξασθενεί.

Βέβαια οι διασημότητες που για τους κυβερνώντες εμπίπτουν στην κατηγορία ”μικρά φρέσκα κρέατα” και είναι κυρίως καλλιτέχνες απολαμβάνουν μεγάλης αποδοχής άλλα επίσης υπόκεινται και σε αυστηρούς περιορισμούς

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης έπρεπε να δώσουν μάχη για να επιτραπεί σε νεαρούς, άνδρες αστέρες να εμφανίζονται στις κινεζικές οθόνες με τατουάζ ή σκουλαρίκια.

Δημοφιλή