Η κλιματική αλλαγή χτυπά τη Μεσόγειο

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα.
Manuel Silvestri / Reuters

Η Μεσόγειος απειλείται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα από την ενδεχόμενη άνοδο του ύψους των υδάτων σε 20 εκατοστά το 2050 μέχρι τα 57 εκ. εώς το 2100, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Water επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Μπολόνιας, στην Ιταλία, του Πανεπιστημίου Ραντμπάουντ της Ολλανδίας και της Σορβόνης στη Γαλλία.

Επιπρόσθετα, μια νέα μελέτη από την MedWet, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, κατέδειξε ότι το ένα τρίτο του παράκτιου πληθυσμού της περιοχής θα επηρεαστεί σημαντικά, ενώ 15 πόλεις με ένα ή περισσότερα εκατομμύρια κατοίκους κινδυνεύουν από πλημμύρες . Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υγρότοποι έχουν πληγεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η διατήρηση και η αποκατάσταση αυτών των ζωτικών οικοσυστημάτων είναι απαραίτητη για τη μελλοντική μας επιβίωση. Στη Μεσόγειο, οι μισοί υγροβιότοποι καταστράφηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν συνολικά 424 υγρότοποι που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ σε 27 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 2,372 υγρότοποι που καλύπτουν έκταση 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι υγροβιότοποι στη Μεσόγειο καλύπτουν περίπου 18,5 εκατομμύρια εκτάρια, μεταξύ 1,7 και 2,4% της συνολικής έκτασης των 27 χωρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη δύναται να αποτελέσει η Βενετία, της οποίας η στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί κατά 60-82 εκ. έως το 2100. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, αφού μελέτησαν τις μεταβολές στο ύψος των υδάτων σε εννέα ωκεανογραφικούς σταθμούς, στην κεντρική και νότια Μεσόγειο. Τα δεδομένα από τους σταθμούς αυτούς συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα από τις κλιματικές προβλέψεις του Διεθνούς Βήματος για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως, ελήφθησαν υπ’ όψιν οι μετρήσεις σχετικά με τις εδαφικές βυθίσεις που οφείλονται είτε σε φυσικά αίτια, είτε στην ανθρώπινη δραστηριότητα και καταγράφηκαν με το σύστημα GPS την τελευταία 20ετία.

Η Μεσόγειος αποτελεί ένα «καυτό» ζήτημα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Alessandra Sensi, από τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ένα διακυβερνητικό όργανο που συγκεντρώνει 43 χώρες για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας, δήλωσε ότι στόχος ήταν η συμφωνία για μια κοινή ατζέντα για το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος. Όπως επεσήμανε, μέσα στα επόμενα χρόνια, οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αναλάβουν δράση. Πρόσθεσε ότι αυτή η ενισχυμένη τεχνική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, αλλά έχει επεκταθεί και σε χώρες όπως η Ιορδανία. ”Όλα εξαρτώνται από τη διακρατική συνεργασία. Πράγματι, τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το αντιμετωπιστεί το ζήτημα παρά να υπάρξει η συνεργασία κρατών σε ισότιμη βάση”, δήλωσε η Sensi από την Interreg MED Green Growth Community”. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορία επιτυχίας”, δήλωσε η Sensi, προσθέτοντας ότι μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης οι χώρες της νότιας Μεσογείου που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα Interreg, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, θα είναι τελικά σε θέση να συμμετάσχουν σε αυτά τα έργα. «Αναζητούμε τώρα επιχειρησιακές ευκαιρίες για συντονισμό με άλλα περιφερειακά προγράμματα, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες του Νότου που δεν αποτελούν μέρος αυτής, μπορούν να ενταχθούν ακόμη σε αυτές τις δραστηριότητες».

Δημοφιλή