ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2019 16:39 EET

Η κόντρα για την Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στη μετατροπή της σε τέμενος

«Αντίδραση για τα Υψώματα του Γκολάν».

ASSOCIATED PRESS

Συνεχίζει την κόντρα σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε μετατροπή της σε τέμενος, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η αλλαγή θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. Όπως είχε δηλώσει «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι′ αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία». Επίσης, επανερχόμενος στο θέμα, είπε πως η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε αντιδράσει, λέγοντας πως η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, μα έχει αναγνωριστεί και από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού» είχε πει σχετικά. Παράλληλα, σε αντίδραση προέβη και η ίδια η UNESCO, με πηγές της να δηλώνουν στο πρακτορείο Sputnik πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται έγκριση από τον ίδιο τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ για το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν, λέγοντας πως η κίνηση του Τραμπ έγινε λόγω των εκλογών στο Ισραήλ, ως «δώρο» στον Νετανιάχου, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τα υψώματα ανήκουν στη Συρία, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να τα δώσουν στο Ισραήλ. «Δεν έχετε τέτοια δικαιοδοσία ή δικαίωμα» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα υψώματα, τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Anadolu)

Sponsored Post