Η κρίση του μπέικον: Γιατί το Ισραήλ ξέμεινε από χοιρινό

Το μπέικον είναι πια το χαβιάρι του Ισραήλ.
adogslifephoto via Getty Images

Tον Ιανουάριο, ο σεφ Μάταν Άμπραχαμς αποφάσισε να αφαιρέσει το μπέικον από το μενού του εστιατορίου Hudson στο Τελ Αβίβ, ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας. Ένα πιάτο που εξαφανίστηκε αμέσως από το μενού ήταν το «Νόμος και Τσένταρ», που ήταν μπιφτέκι σπό βοδινό κρέας, γεμάτο με γαρύφαλλο και μπέικον, ψημένο τυρί τσένταρ και από πάνω... μπέικον. «Όσο περισσότερο μπέικον, τόσο πιο ευχάριστο», λέει ο Αβραχάμ.

Ήταν το πιάτο για το οποίο το μαγαζί έγινε ευρέως γνωστό. Όλοι το επισκέπτονταν ειδικά για αυτό το πιάτο, ενώ υπήρχαν καθημερινά άφθονες τηλεφωνικές κρατήσεις για να το προλάβουν. Πλέον, όμως, έπρεπε να αποσυρθεί. Ο λόγος;

Fudio via Getty Images

Το μπέικον εξαφανίστηκε από τα μενού επειδή είναι δεν καθίσταται εφικτός ο ποιοτικός έλεγχός του στη χώρα. Το χοιρινό κρέας βρίσκεται σε έλλειψη και η τιμή του μπέικον διπλασιάστηκε. «Για αυτό, υπάρχει ραγδαία πτώση της ποιότητάς του», έρχεται να συμπληρώσει ο σεφ.

Από το 1994, βάσει νόμου,δεν μπορεί να εισαχθεί στο Ισραήλ κρέας χωρίς επίσημο πιστοποιητικό κοσέρ από ένα ραβινικό ίδρυμα. Κοσέρ ονομάζεται το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με την διατροφή. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής (χοιρινό κρέας, οστρακοειδή, οστρακόδερμα και τα περισσότερα είδη εντόμων). Το παράλογο αποτέλεσμα του νόμου είναι ότι το χειρινό κρέας μπορεί μόνο να παραχθεί, όχι να εισαχθεί. Οι φάρμες είναι ελάχιστες στη χώρα. Με απλά λόγια, απαγορεύεται η εισαγωγή μπέικον, προσούτου, ζαμπόν ή άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος στο Ισραήλ.

Nadezhda_Nesterova via Getty Images

Το 2018, μετά από μια ασθένεια που επιτέθηκε στις τοπικές χοιροτροφικές μονάδες και μείωσε το ποσοστό γεννήσεων σκοτώνοντας νεαρά γουρούνια, η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε και έγινε δεσεύρετο πια στην αγορά. Πλέον, το συγκεκριμένο είδος κρέατος παρομοιάζεται με χρυσό. Το μπέικον είναι πια το χαβιάρι του Ισραήλ.

Παρεμπιπτόντως, ο Νόμος των Χοίρων του 1962, απαγορεύει την σφαγή χοίρων στη χώρα, εκτός από τις περιοχές που πλειοψηφούν οι Χριστιανοί.Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία συρρίκνωση της γεωγραφικής περιοχής για την εκτροφή χοίρων.

Πλέον, ο νόμος φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, που επιθυμεί να αφθονεί το μπέικον στα ψυγεία. Μέχρι πρότινος, αυτό ήταν δεδομένο.

Πηγή: Haaretz

Δημοφιλή