ΔΙΕΘΝΕΣ
15/08/2018 13:27 EEST | Updated 15/08/2018 13:38 EEST

Η Κριστίν Χόλκιστ είναι η πρώτη διεμφυλική υποψήφια κυβερνήτης που γράφει ιστορία

Stringer . / Reuters

Σημαντική τομή για τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται η ανάδειξη της Κριστίν Χόλκιστ στην πρώτη τρανς υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία του Βερμόντ στις ΗΠΑ. Προέρχεται από το κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ τα μέλη της παράταξης έγραψαν ιστορία με την επιλογή τους.

Η ίδια κατάφερε να κερδίσει άλλους τρεις υποψήφιους, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αρκετούς άνδρες και γυναίκες τρανς που έχουν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Danica Roem, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο έλαβε το χρίσμα της αντιπροσώπου της Βιρτζίνια.

Stringer . / Reuters

Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον, Jay Inslee, που ηγείται του Δημοκρατικού κόμματος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός επισημαίνοντας πως «όλοι στην παράταξη είναι περήφανοι για την ιστορική υποψηφιότητα της Κριστίν». Μίλησε παράλληλα για μια «σημαντική στιγμή στην αμερικάνικη ιστορία».

Η Χόλκιστ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Politico στο παρελθόν είχε σημειώσει πως η απόφαση της να αλλάξει φύλο το 2015 ήταν δύσκολη ενώ είχε ανησυχίες για να μην βλάψει το κόμμα της. Η τρανς γυναίκα που κάποτε εργαζόταν ως μηχανικός φοβήθηκε τις αντιδράσεις της κοινωνίας του Βερμόντ, η οποία ωστόσο όχι μόνο δεν της άσκησε κριτική αλλά την στήριξε με κάθε μέσο.

Stringer . / Reuters

Η ίδια έτσι έτρεξε τον αγώνα για τη θέση του κυβερνήτη βασισμένη στην πολιτική και όχι στη σεξουαλική της ταυτότητα. «Θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου πολιτικά, απλά τυχαίνει να είμαι τρανς», δήλωσε η Χόλκιστ σε άλλη συνέντευξή της το Φεβρουάριο.

Stringer . / Reuters

«Θα ήθελα με άλλα λόγια να πω στους πολίτες να κοιτάξουν πέρα από την επιλογή μου αυτή με βάση το τι έχω κάνει για το καλό του Βερμόντ και της πολιτείας», είχε συμπληρώσει.

Stringer . / Reuters

Η Χόλκιστ μεταξύ άλλων φημίζεται για την ανθρωπιστική της δράση, ενώ πολλάκις είχε ασκήσει κριτική στον προηγούμενο κυβερνήτη για την πολιτική του αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα αναμένεται να παραιτηθεί από την προηγούμενη θέση της ως CEO στην Ηλεκτρική Εταιρία του Βερμόντ για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα.