ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2019 11:02 EET

Η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και ο LNA καταδικάζουν τη συμφωνία με την Τουρκία

«Απειλή για το λιβυκό κράτος» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ASSOCIATED PRESS
O πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ. 

Ο LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σαράζ, προκειμένου να υπογράψει παράνομες συμφωνίες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι οποίες καταπατούν τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Arabiya, σε ανακοίνωσή του ο LNA κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να περιοριστούν οι τουρκικές φιλοδοξίες στη Λιβύη.

Ο LNA τάσσεται κατά της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση αλ Σαράζ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών στη Μεσόγειο.

Σε άλλη μια σχετική εξέλιξη, ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του αλ Σαράζ. Ο Σάλεχ υποστηρίζει πως το σύμφωνο αυτό αποτελεί απειλή στο λιβυκό κράτος και το μέλλον και την ασφάλειά του. Παρεμφερές είναι και το περιεχόμενο επιστολής προς τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στο Λονδίνο

-Τουρκικός χάρτης της συμφωνίας με τη Λιβύη εξαφανίζει το Καστελόριζο

-Το ανατολίτικο παζάρι και οι Μεγάλες Δυνάμεις