Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια

Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια
SOOC

Σε βαρύ έως και διχαστικό κλίμα μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται σήμερα στη Βουλή η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να συζητήσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, που περιλαμβάνει και την δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια. Η χθεσινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου (ΕΠΕΚΕ) παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου) δεν φαίνεται να επίλυσε το πρόβλημα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προβληματισμό. Επομένως το πρόβλημα της πολιτικής διαχείρισης του νομοσχεδίου περνά αναγκαστικά και στο Μαξίμου.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι ότι επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου. Και δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και του ίδιου του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω.

Το πρόβλημα είναι ότι η διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ πολιτικά πρόκειται για μία προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η κατάσταση στην ΚΟ περιπλέκεται και από δηλώσεις και χαρακτηρισμούς. Έως τώρα περίπου 10 βουλευτές (Κωστοπαναγιώτου, Παραστατίδης, Ουρσουζίδης, Σηφάκης, Ντζιμάνης, Καραγιάννης, Εμμανουηλίδης, Βέττας, Κωνσταντινέας) είχαν εκδηλώσει πρόθεση να συνυπογράψουν επιστολή ή προσωπικό κείμενο (Γεννιά) με τις διαφωνίες τους.

Όμως οι χαρακτηρισμοί για «μεσαίωνα» που ακούσθηκαν στην χθεσινή συζήτηση, πόλωσαν και σε όσους βουλευτές διαφωνούσαν προστίθενται και ορισμένοι από εκείνους το σκέφτονταν. Επίσης δεν βοήθησε η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας προς τους βουλευτές που επικαλούνται ζήτημα συνείδησης ή αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτής κατηγορήθηκε για σχέσεις με την Εκκλησία και απέρριψε την κριτική λέγοντας «κάντε διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και θα δείτε την στάση μου»¨.

Πάντως η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία στην ΚΟ, ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι περιγράφεται στα ΜΜΕ και ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης. «Πρέπει κάποια στιγμή ο καθένας μας να παίρνει και την ευθύνη του» έλεγε κοινοβουλευτικός παράγων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κλίμα αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και στέλεχος των «53») Χρήστος Καραγιαννίδης κάλεσε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν και να επιστρέψουν στον πολιτικό τους χώρο – έθεσε δηλαδή ζήτημα πολιτικής ταυτότητας και πολιτικής ενότητας για την πλειοψηφία.

Παράγοντες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν σήμερα προβληματισμό αν πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο και επεσήμαναν ότι χρειάζεται άλλος πολιτικός χρόνος και περισσότερος διάλογος και συζήτηση με τους βουλευτές.

Τζανακόπουλος: Αποφασιμένοι να περάσουμε την επίμαχη διάταξη

Με δεδομένη την ευρύτερη υποστήριξη που αποσπά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδοχή (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψηφίζουν), η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την επίμαχη διάταξη. Αυτό κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παίρνοντας όμως απόσταση από την δήλωση Καραγιαννίδη.

«Δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχε διαφορετική άποψη. Αντιθέτως έχει νόημα να προσπαθούμε να πείθουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη είτε αφορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε βουλευτές άλλων κομμάτων είτε πολίτες», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «είναι διαφορετικό το ζήτημα της αναδοχής από το ζήτημα της υιοθεσίας. Δεν μπορεί να εισαχθεί διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού όσον αφορά την αναδοχή. Θα ήταν αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαστε πιστοί σε αυτές τις αξίες, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που υποτίθεται ότι είναι στην φιλελεύθερη παράταξη. Στα ζητήματα δικαιωμάτων υπάρχουν έντονες συζητήσεις. Είναι κάτι θεμιτό, αρκεί οι συζητήσεις να μην ξεφεύγουν των ορίων να μην υπάρχουν προσβολές σε συγκεκριμένες ομάδες».

Δημοφιλή