ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2018 09:23 EEST

Η μάχη της Αμάλ Κλούνεϊ για δύο δημοσιογράφους του Reuters

Emma McIntyre via Getty Images

Η δυναμική δικηγόρος έχει βάλει στόχο να απελευθερώσει δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters που κρατούνται στις φυλακές της Μιανμάρ με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών και πιέζει την πολιτική ηγεσία της χώρας να τους δώσει χάρη, όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση του ΟΗΕ.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μέλος της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους του Reuters, Wa Lone, 32 ετών, και τον Kyaw Soe Oo, 28 ετών, οι οποίοι καταδικάστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου σε επτά χρόνια φυλάκισης.

Όπως είπε η Κλούνεϊ, οι σύζυγοι των δημοσιογράφων έγραψαν στην κυβέρνηση «μια πραγματικά ειλικρινή επιστολή», ζητώντας να δοθεί χάρη στους συζύγους τους, όχι επειδή έχουν κάνει κάτι λάθος, αλλά επειδή κάτι τέτοιο θα τους απελευθερώσει από τα δεσμά της φυλακής.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο Πρόεδρος της Μιανμάρ θα αποφασίσει σχετικά με τη χάρη, μετά από διαβούλευση με την ακτιβίστρια πολιτικό, Suu Kyi.

Shannon Stapleton / Reuters

 Σε μήνυμα της προς την Suu Kyi, η Αμάλ Κλούνεϊ  δήλωσε στο Reuters: «Αγωνιστήκατε  τόσα χρόνια για να απελευθερωθείτε από την ίδια φυλακή όπου κρατούνται τώρα οι δημοσιογράφοι και τώρα έχετε τη δύναμη να διορθώσετε αυτήν την αδικία σήμερα, αν θέλετε. Ξέρετε ότι οι μαζικές δολοφονίες δεν είναι μυστικό του κράτους και η αποκάλυψή τους δεν κάνει τους δημοσιογράφους, κατασκόπους».

Οι δημοσιογράφοι, που ισχυρίζονται ότι δεν είναι ένοχοι, εργάζονταν σε μια έρευνα του Reuters για τη δολοφονία δέκα αγοριών και ανδρών μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους ντόπιους βουδιστές κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής καταστολής που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Η επιχείρηση έστειλε περίπου 700.000 άτομα να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές.

 

(Με πληροφορίες από Reuters)