Η μάχη του Eurogroup εναντίον της πανδημίας

Βασικός στόχος η παροχή ρευστότητας στις Οικονομίες.
MarioGuti via Getty Images

Η πορεία εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τα νέα εργαλεία αντιμετώπισης των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών. Το Eurogroup καλείται να λάβει όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία της Οικονομίας ως αποτέλεσμα των περιορισμών και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το δυσκολότερο έργο όμως που έχει να κάνει είναι να δημιουργήσει τα κατάλληλα εργαλεία αντιμετώπισης των υφεσιακών ρυθμών οι οποίοι αναμένεται να πλήξουν την Οικονομία μετά τη λήξη του «υγειονομικού συναγερμού». Στόχος των εργαλείων, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, δεν πρέπει να είναι άλλος από την παροχή ρευστότητας στην Οικονομία.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων μοιάζει να έχει ήδη κινητοποιήσει τα Ευρωπαϊκά όργανα και τους Θεσμούς. Σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρησε στην εξαγγελία για τη θέσπιση έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους τουλάχιστον 750δισ ευρώ. Οι αγορές δέχθηκαν με ανακούφιση τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο το μέτρο από μόνο του δεν αρκεί ώστε να αντιμετωπιστεί η βαθιά ύφεση που αναμένεται να πλήξει τις Οικονομίες.

Η αντιμετώπιση των νέων συνθηκών θεωρείται βέβαιο ότι χρειάζεται συντονισμένες δράσεις, γεγονός που ήδη εξετάζεται από τους Θεσμούς και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι εδώ και περίπου 15 ημέρες έχουν βρεθεί διάφορα σενάρια για τη χρήση των περίπου 400 δισ ευρώ που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Νέα εργαλεία

Παρόλα αυτά τα κεφάλαια του ESM από μόνα τους δεν αρκούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και αναμένεται να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup να συζητήσουν τη δημιουργία ενός ευρωομολόγου.

Η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί ξανά κατά τη διάρκεια της κρίσης των προηγούμενων ετών, είχε απορριφθεί κυρίως από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους «σκληροπυρηνικούς» της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διασπορά της ζημιάς. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού και η επιβεβαιωμένη ζημιά σε όλες τις οικονομίες, αλλάζει τις ισορροπίες.

Προς το παρόν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να δώσουν πολλές πληροφορίες για το ακριβές σχέδιο προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους παραδοσιακούς πολέμιους του ευρωομολόγου. Ωστόσο, βέβαιο θεωρείται ότι η πρόταση προβλέπει ο ESM να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε στοχευμένες αγορές ομολόγων Ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να παρέχει ρευστότητα και ταυτόχρονα να συγκρατήσει τα επιτόκια των ομολόγων.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακόμα μια συνθήκη που στο παρελθόν μοιάζει απίθανο να αλλάξει είναι η απόφαση να ανασταλεί η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, στην προσπάθεια τα Ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν ότι χρειαστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή για τη στήριξη των Οικονομιών, αλλά και οι προβλέψεις για τις συνέπειες στην Οικονομία, επιβάλει την αναστολή όλων των εμποδίων, προκειμένου τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους. Ερώτημα παραμένει εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν αν αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες και ταυτόχρονα την ύφεση σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Δημοφιλή