«Η μάχη των δέκα ημερών» - Σε τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν οι 11 εκατ. πολίτες της Γουχάν

Ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου για τον πλήρη έλεγχο της εξάπλωσης.
ASSOCIATED PRESS

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Γουχάν θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό μετά την εμφάνιση μιας νέας εστίας κρουσμάτων κρουσμάτων. Απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι να εξαλείψει τον SARS-CoV-2 από την πόλη όπου ξεκίνησε η επιδημία τέλη Δεκεμβρίου, και εξελίχθηκε σε πανδημία.

Κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακου, αναφέρθηκαν έξι νέες περιπτώσεις φορέων του ιού στην πόλη μετά από 35 ημέρες, ενώ κανείς εξ αυτών δεν χαρακτηρίζεται ως «εισαγόμενο» κρούσμα αφού δεν μετέβη στην Γουχάν από το εξωτερικό. Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στη σκέψη ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί ξανά.

Ως απάντηση οι αρχές θα διενεργήσουν διαγνωστικά τεστ με νουκλεϊκό οξύ σε όλη την πόλη σε διάστημα δέκα ημερών, σύμφωνα με την ειδοποίηση που εκδόθηκε.

Τα συγκεκριμένα τεστ λειτουργούν ανιχνεύοντας τον γενετικό κώδικα του ιού και εκτιμάται πως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός κυρίως στα αρχικά στάδια αυτής, συγκριτικά με αυτά που ανιχνεύουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Τα τελευταία βέβαια είναι πιο εύκολα αλλά όπως φαίνεται οι αρχές στη Γουχάν θέλουν να έχουν όσο το δυνατό πιο ακριβής εικόνα για την εξάπλωση του ιού.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα ενώ στην σχετική έκθεση που αφορά όλον τον προγραμματισμό της διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ αναφέρεται ως «Μάχη των Δέκα Ημερών».

Μέσα σε 10 ημέρες θα εξεταστούν σχεδόν 11εκατ πολίτες (όσο είναι περίπου ο πληθυσμός στην Ελλάδα, όπως τονίζει το CNN) δηλαδή περισσότεροι από 1εκατ. την ημέρα.

H Γουχάν ήταν η πρώτη μεγάλης έκτασης περιοχή στον κόσμο που τέθηκε σε καραντίνα και έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξάλειψη του ιού.

Η πόλη επιστρέφει σταδιακά από την 8η Απριλίου στη δική της νέα κανονικότητα μετά την άρση του lockdown διάρκειας 76 ημερών. Οι κάτοικοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Παρά το σοβαρό οικονομικό πλήγμα και το ανείπωτο συλλογικό τραύμα των κατοίκων της πόλης η περίπτωση της Γουχάν θεωρείται κορυφαίο παράδειγμα της αποτελεσματικής αντίδρασης της Κίνας στην πανδημία. Η πόλη αναδύθηκε από τις στάχτες της «σαν φοίνικας», όπως αναφέρει κινεζική εφημερίδα.

Στο μεταξύ η επανεμφάνιση κρουσμάτων είχε σοβαρό, αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές αρχές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ζανγκ Γιουξίν, επικεφαλής του Τσανγκκίνγκ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα, απομακρύνθηκε από τη θέση του καθώς του καταλογίζουν «αποτυχία στην προσπάθεια πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας».

Αν και δεν αναφέρθηκαν νέα κρούσματα ιού στη Γουχάν από Τρίτη οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του αριθμού ως αποτέλεσμα των τεστ που θα διενεργηθούν θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και τη διαφάνεια των προηγούμενων αριθμών που αφορούν φορείς και θανάτους.

Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες ότι απέκρυψαν τη σοβαρότητα της εξάπλωσης του ιού στα πρώτα στάδια της πανδημίας και η σύγχυση για τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Κίνα έφερε πολλές αλλαγές στις διαδικασίες διάγνωσης και αναφοράς.

Σημειώνεται βέβαια πως η Γουχάν δεν είναι η μόνη περιοχή στην Κίνα όπου εντοπίστηκαν νέες περιπτώσεις. Στην πόλη Σουλάν, στην επαρχία Τζιλίν στα βορειοανατολικά της χώρας μια γυναίκα μετέδωσε τον ιό σε 11 ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα κάποιες περιοχές τέθηκαν σε καραντίνα και απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος σε αυτές.

Δημοφιλή