Η Μαρία Εκμεκτσίογλου στρώνει το πασχαλινό τραπέζι για λογαριασμό της HuffPost

«Η μαγείρισα βάζει τα υλικά και η ψυχή την γεύση», μας λέει η γνωστή σεφ που μαγειρεύει για εμάς πολίτικες συνταγές.
DronG via Getty Images

Την Κυριακή του Πάσχα συνήθως βρισκόμαστε πάνω από μία σούβλα. Φέτος η συνταγή είναι εντελώς διαφορετική. #Μένουμε_Σπίτι είναι ο τίτλος της και καλούμαστε να την «μαγειρέψουμε» όλοι μας.

Αυτό διόλου δεν μας χαλάει τα σχέδια για ένα εξαιρετικό πασχαλινό τραπέζι. Ισα ίσα, που μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ετσι λοιπόν, η HuffPost, ζήτησε από την σπουδαία σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, να μας ταξιδέψει μέχρι την Πόλη και να μας χαρίσει τις συνταγές του τόπου της.

Και εκείνη όχι απλά «μαγείρεψε», αλλά μας υπενθύμισε πως οι συνταγές είναι για να τις μοιραζόμαστε και όχι να τις κρατάμε για τους εαυτούς μας.

Πασχαλινό τραπέζι λοιπόν από την Μαρία Εκμεκτσίογλου και όπως λέει και η ίδια, «Η μαγείρισα βάζει τα υλικά και η ψυχή την γεύση».

YelenaYemchuk via Getty Images

Σαλάτα με λάχανο ξυνόμηλα και αποξηραμένα σύκα

Υλικά

Μισό λάχανο ψιλοκομμένο

Ένα ματσάκι ρόκα

1 ξυνόμηλο κομμένο σε φέτες

5 σύκα αποξηραμένα κομμένα στα 4

3 κλαδάκια με φύλλο σέληνο ψιλοκομμένα

Ένα φλ.κ.κουκουνάρια καβουρντισμένα

1κ.σ.μαυροκούκι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά βραστά σφηχτά

Για την σως

2κ.σ.ελαιόλαδο

Τον χυμό από ένα πορτοκάλι

Χυμό από μισό λεμόνι

“Μαρία Εκμεκτίσογλου: «Οι συνταγές είναι για να τις μοιραζόμαστε και όχι να τις κρατάμε για τους εαυτούς μας».”

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λάχανα,την ρόκα,τα σύκα,τα κουκουνάρια ,τα ξυνόμηλα, το αλατοπίπερο και τα ανακατώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σως και περεχύνουμε την σαλάτα.

Τοποθετούμε την σαλάτα σε πιατέλα στολίζουμε γύρω γύρω με τα αυγά πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και σερβίρουμε.

Mariha-kitchen via Getty Images

Πίτα τάρτα με χόρτα και συκωταριά

Υλικά

Γιά την ζύμη

400 γρ.αλεύρι

200 γρ.βούτυρο φρέσκο κρύο

1φλ.κ.γάλα

1κ.σ.ξύδι

1κ.γ.αλάτι

1κ.γ.πιπέρι καγιέν

Γιά την γέμιση

Μισό κιλό συκωταριά ψιλοκομμένη

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3 κλαδάκια άνιθο ψιλοκομμένο

Μια κ.γ.κύμινο

2κ.σ.σταφίδες ξανθές

Μια κ.γ.ρίγανη

Ένα φλ.κ.πάστα πιπεριάς Φλωρίνης

Αλάτι

Πιπέρι

Ζάχαρη

Για άλειμμα

1 αυγό

Τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, το καγιέν και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μας.

Προσθέτουμε το γάλα, το ξύδι και ζυμώνουμε να γίνει μια ελαστική ζύμη.

Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και την ψιλοκομμένη συκωταριά και σωτάρουμε

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, σωτάρουμε να γλασάρουν όλα μαζί, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα αρωματικά, το αλάτι, το πιπέρι, τις σταφίδες, τα ανακατώνουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς, μια κ.γ.ζάχαρη και σβήνουμε την φωτιά.

Βγάζουμε από το ψυγείο το ζυμαράκι.

Το χωρίζουμε στα δύο.

Το ένα κομμάτι μεγαλύτερο γιατί θα είναι η βάση και το άλλο μικρότερο θα είναι το καπάκι.

Ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το μεγάλο ζυμαράκι και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα ταρτιέρα αφήνοντας να εξέχει προς τα τοιχώματα ζυμάρι.

Αδειάζουμε την γέμιση μέσα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης κλείνοντας καλά τις άκρες.

Τοποθετούμε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο.

Ανοίγουμε 4-5 τρυπούλες με ένα πηρούνι για να βγαίνουν οι ατμοί, αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου να πάρει χρώμα χρυσαφί.

Σερβίρουμε ζεστή συνοδεύοντας με παγωμένη μπύρα.

Foodcollection via Getty Images

Αρνάκι με αγκινάρες και βρούβες

Υλικά

7 αγκινάρες καθαρισμένες ολόκληρες

1,5 κιλό αρνάκι χεράκι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε μεγάλα καρεδάκια

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα ζουλιέν

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

Μια μαραθόριζα

1 φλ.κ.ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Γιά το αυγολέμονο

2 κρόκους

Χυμό από 2 λεμόνια

2 κ.σ.κορν φλάουρ

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε, μόλις γλασάρουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα και τα σωτάρουμε όλα μαζί.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λαδάκι και τα κομμάτια από το αρνάκι, τα γυρίζουμε γύρω γύρω να τα θωρακίσουμε και να πάρουν χρώμα.

Μόλις τελειώσουμε αυτή την διαδικασία ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα σωταρισμένα κρεμμύδια με τα καρότα.

Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλυφτεί το αρνάκι κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγάκι μας περίπου μια ώρα.

Μετά μια ώρα προσθέτουμε τις αγκινάρες, την μαραθόριζα κομμένη σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και μαγειρεύουμε για άλλη μισή ώρα.

Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι,το αλάτι,το πιπέρι και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ, βάζοντας με ένα κουτάλι ζουμάκι από το φαγητό μέχρι να χλιαρύνει και να πήξει και τότε το περιχύνουμε πάνω από την κατσαρόλα με το αρνάκι και τις αγκινάρες.

Σερβίρουμε ζεστό το φαγάκι σε πιατέλα και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό μας τραπέζι.

photohaydar via Getty Images

Λουκουμάδες για το Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

Μισό λίτρο νερό ζεστό

Μισό πακετάκι μαγιά η μια κ.σ.ξηρή μαγιά

1κ.σ.ζάχαρη

Μισή κ.γ.αλάτι

1 βανίλια

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

600γρ.αλεύρι

Λάδι για το τηγάνισμα

Γιά το σιρόπι

Μισό λίτρο νερό

400γρ.ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

3κ.σ.μέλι

Φλούδα από ένα λεμόνι

Κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας να βράσουν.

Μόλις βράσει το σιρόπι χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά ρίχνοντας μέσα το λεμόνι.

Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατώνουμε να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό ζεστό νερό και την μαγιά, την ζάχαρη και ανακατώνουμε να λιώσουν.

Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά 5 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το ξύσμα πορτοκάλι, το αλάτι και την βανίλια, ανοίγουμε λακουβίτσα και αδειάζουμε μέσα την μαγιά.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένας πυχτός χυλός.

Τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μια ώα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα ρίχνοντας λάδι να είναι πάνω από την μέση και το αφήνουμε να κάψει.

Παίρνουμε τον χυλό και δίπλα μας τοποθετούμε ένα ποτύρι γεμάτο κρύο νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα.

Παίρνουμε στην χούφτα μας ένα μέρος από τον χυλό ,κλείνουμε την χούφτα μας σφιχτά και παίρνουμε με το κουταλάκι το χυλό που έχει σχηματιστεί σαν μπαλάκι από το σφίξιμο της χούφτας μας.

Κόβουμε με το υγρό κουτάλι το μπαλάκι και το ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι .Θα δούμε πρώτα ότι πάει στον πάτο της κατσαρόλας και αμέσως μετά ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε τους λουκουμάδες στην κατσαρόλα, βρέχοντας κάθε φορά του κουταλάκι για να μην κολλάει ο χυλός πάνω του, ανακατεύοντας συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα.

Βγάζουμε τους λουκουμάδες μόλις ροδοκοκκινήσουν και τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε τους λουκουμάδες να σοροπιαστούν αρκετά.

Τους βγάζουμε από το σιρόπι τους πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και τους απολαμβάνουμε .

Καλό Πάσχα