Η Μάργκαρετ Θάτσερ αντιπαθούσε...τα πάντα (τα ζώα), σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αντιπαθούσε...τα πάντα (τα ζώα), σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
Toby Melville / Reuters

Την ευκαιρία για μια φωτογράφηση με ένα γιγαντιαίο πάντα σε μια υπερατλαντική πτήση Κονκόρντ στην Ουάσινγκτον απέρριψε η εμβληματική πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των National Archives.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η αποστροφή της πρώην πρωθυπουργού ενδεχομένως να υποδείκνυε μια επιθυμία να μην φανεί πως μιμείται τον προκάτοχό της, Τεντ Χιθ, ο οποίος έφερε μαζί του πάντα επιστρέφοντας από την Κίνα, μια δυσαρέσκεια για τέτοιου είδους πολιτικά «τρικ», ή, πιθανώς, μια αντιπάθεια απέναντι στα συγκεκριμένα ζώα.

Ένα εμπιστευτικό έγγραφο σχετικά με τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, όπου καταγράφονται επανειλημμένες κρίσεις χρέους του, περιλαμβάνει ένα γράμμα από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, στον γραμματέα της Θάτσερ, Κλάιβ Γουΐτμορ, που πρότεινε μια αγγλοαμερικανική πρωτοβουλία που θα απέφερε αμοιβαία επωφελή δημοσιότητα.

To Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου να του δανείσει το αρσενικό πάντα του, τον Τσία Τσία, που είχε φέρει από την Κίνα ο Χιθ το 1974, για να ζευγαρώσει με το δικό του, θηλυκό πάντα.

Ο λόρδος Ζάκερμαν, πρόεδρος του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου, ενθουσιάστηκε επειδή θεώρησε πως θα ήταν μια «επίδειξη της ειδικής σχέσης» και ότι ήταν ευτυχής να κανονίσει την ανακοίνωση του δανεισμού αυτού για να βολέψει τη Θάτσερ, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή. «Πρότεινε ακόμα η πρωθυπουργός να πάρει μαζί της το πάντα στο Κονκόρντ όταν πάει στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα».

Η Θάτσερ θεώρησε εξωφρενική την προοπτική αυτή: Σε χειρόγραφη σημείωσή της γράφει τα εξής: «δεν παίρνω» (διπλά υπογραμμισμένο) «μαζί μου το πάντα. Τα πάντα και οι πολιτικοί δεν είναι καλοί οιωνοί! Ο λόρδος Ζ ξέρει περισσότερα για τα πάντα από εμένα. Είμαι σίγουρη πως μπορεί να τα κανονίσει αυτά».

Το επόμενο έτος η Θάτσερ αποδέχτηκε απρόθυμα πως έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στον ζωολογικό κήπο για να μην κλείσει. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 1982, ο λόρδος Ζάκερμαν ήρθε ξανά σε επαφή με τον Άρμστρονγκ εκφράζοντας ελπίδες για «διπλωματία των πάντα».

«Όπως προκύπτει, το θηλυκό του ζεύγους (που είχε φέρει ο Χιθ από την Κίνα) είναι απίθανο να αναπαραχθεί» σημειώνει ο Άρμστρονγκ. «Ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου θα ήθελε να έχει ένα γόνιμο θηλυκό και, μακροπρόθεσμα, ένα μωρό πάντα. Νομίζω πως ο λόρδος Ζάκερμαν ελπίζει πως, εάν στην πρωθυπουργό προσφερόταν ένα θηλυκό γιγαντιαίο πάντα για τον βρετανικό λαό, θα μπορούσε να το αποδεχτεί».

Στην επιστολή, κάποιος έγραψε: «Πρωθυπουργέ, είναι λίγο passe, αλλά, χωρίς αμφιβολία, δεν θα κοιτούσατε στα δόντια ένα άλογο που σας χαρίζουν, ή έστω ένα πάντα, έτσι δεν είναι;». Η απάντηση της Θάτσερ: «Ναι, θα το έκανα. Η ιστορία των πάντα είναι άτυχη».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα