Η Mattel κυκλοφορεί την πρώτη κούκλα Barbie ουδέτερου φύλου

Η εταιρεία βγάζει στην αγορά έξι κούκλες με διαφορετικό χρώμα δέρματος, μαλλιών και διαφορετικά ρούχα.
Η Mattel κυκλοφορεί την πρώτη κούκλα Barbie ουδέτερου φύλου.
ASSOCIATED PRESS
Η Mattel κυκλοφορεί την πρώτη κούκλα Barbie ουδέτερου φύλου.

Η εταιρεία σχεδίασης, κατασκευής και πώλησης παιχνιδιών Mattel που δημιούργησε την Barbie, κυκλοφορεί μια κούκλα ουδέτερου φύλου (gender - neutral), με αξεσουάρ για κορίτσια και αγόρια.

Από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας της, η Barbie αντιπροσώπευε την γυναικεία εικόνα. Εκατομμύρια έφηβες υιοθέτησαν το χτένισμα, τις βλεφαρίδες και τα ψηλά τακούνια που φορούσε. Τώρα, η εταιρεία βγάζει στην αγορά έξι κούκλες με διαφορετικό χρώμα δέρματος, μαλλιών και διαφορετικά ρούχα, ονοματίζοντας την σειρά «Creatable World». Η Mattel είπε ότι στοχεύει στο να γιορτάσει «τον θετικό αντίκτυπο της αποκλειστικότητας». «Αυτή η σειρά επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, γι’αυτό και έχει τόση μεγάλη απήχηση», είπε η Κιμ Κουλμόνε, ανώτερη αντιπρόεδρος του σχεδιασμού της κούκλας της Mattel. «Ελπίζουμε ότι η Creatable World θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να σκεφτούν το πώς όλα τα παιδιά θα επωφεληθούν από το παιχνίδι με την κούκλα».

Στην έρευνα για την δημιουργία της κούκλας, η Mattel μίλησε με περισσότερες από 250 οικογένειες με παιδιά ουδέτερα ως προς το φύλο. «Ειναι πολύ καλό το γεγονός ότι όλα τα παιδιά έχουν την επιλογή να παίξουν με κούκλες που δεν έχουν ένα καθορισμένο φύλο», δήλωσε η Μόλι Γουντστοκ, εκπαιδευτικός και παρουσιάστρια του podcast «Gender Reveal» («Αποκάλυψη Φύλου»). Ωστόσο, η Γουντστοκ διστάζει ακόμα να αποδεχτεί πλήρως την κούκλα, ισχυριζόμενη ότι ακόμα έχει δρόμο μέχρι να την αποδεχτεί και η κοινωνία. Επιπλέον, η εκπαιδευτικός πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει να παράγονται κούκλες με διαφορετικούς σωματότυπους.

Η Mattel έχει κατακριθεί για την έλλειψη διαφορετικότητας και την μη ρεαλιστική απεικόνιση των γυναικών ως κούκλες. Η εταιρεία κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να επιλύσει το ζήτημα, όπως για παράδειγμα όταν κυκλοφόρησε την πρώτη Barbie με χιτζάμπ.

Πηγή: NPR