ΔΙΕΘΝΕΣ
24/07/2019 15:21 EEST | Updated 24/07/2019 15:48 EEST

Η Μέι την τελευταία ημέρα της στη Βουλή ως πρωθυπουργός την πέρασε κάπως έτσι

Και δήλωσε χαρούμενη που παραδίδει τη σκυτάλη σε μέλος της κυβέρνησής της (ναι εννοεί τον Τζόνσον)

House of Commons - PA Images via Getty Images

Βάσει πρωτοκόλλου η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον Μπόρις Τζόνσον. Κατά την είσοδό της μάλιστα στην αίθουσα δέχθηκε το παρατεταμένο χειροκρότημα των συναδέλφων της από το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις). Αν και πολλοί είχαν προβλέψει πως αποκλείεται να τύχει ενός αποχαιρετισμού ανάλογου με αυτού που είχαν επιφυλάξει οι Τόρις στον Κάμερον. 

Βασική αποστολή της Μέι αυτή σε αυτή την τελευταία εμφάνισή της ως πρωθυπουργού, στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν να απαντήσει, όπως προβλέπεται, σε ερωτήσεις βουλευτών. Απαλλαγμένη όμως πλέον από το βάρος της εξουσίας, τις ευθύνες μιας χώρας που βρίσκεται μπροστά σε άμεσους κινδύνους ανάλογα της έκβασης του Brexit, των διαρκών επικρίσεων από μέλη της κυβέρνησης, του κόμματός της, ευρωπαίων ηγετών κ.α. ήταν εμφανώς πιο χαλαρή. 

Τόσο που κάποια στιγμή έγειρε στον ώμο το υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Και οι φωτογράφοι δεν της έκαναν τη χάρη να την αφήσουν ήσυχη αλλά την φωτογράφισαν με τα μάτια κλειστά, σαν να κοιμάται και με ένα αχνό, γαλήνιο χαμόγελο που μοιάζει με αυτό που έχουν τα παιδιά όταν κοιμούνται.

 

Λίγο αργότερα βέβαια η Μέι ανέβασε στροφές αφού είχε έναν έντονο διαξιφισμό με τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν τον οποίο κατηγόρησε για ανεύθυνη στάση στο Brexit.

Ο δε Κόμπριν, όπως αναφέρει ο Guardian την ρώτησε εάν πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να φέρει μια συμφωνία για το Brexit που θα μπορέσει να υπερψηφιστεί στη Βουλή. Η Μέι απάντησε ότι η ίδια ψήφισε την συμφωνία, ενώ ο Κόρμπιν την καταψήφισε.«Σε κάθε στάδιο, το μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν η κομματική πολιτική. Ειλικρινά, θα πρέπει να ντρέπεται», είπε η Τερέζα Μέι ενώ τον κάλεσε να παραιτηθεί από από την ηγεσία του κόμματος του.

Επιπλέον ο Κόρμπιν την επέκρινε για την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και γενικότερα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και την απουσία πολιτικών υπέρ των πιο αδύναμων, κοινωνικά και οικονομικά (άτομα με αναπηρίες, αστέγους, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι)

Ερωτήσεις για τον Τζόνσον δέχθηκε και από άλλους βουλευτές, όπως τον Ρουθ Κάντμπερι, επίσης των Εργατικών που θέλησε να μάθει πως αισθάνεται η Μέι παραδίδοντας τη σκυτάλη σε κάποιον που παίρνει ευχαρίστηση από την δαιμονοποίηση των μουσουλμάνων, που δεν στηρίζει τους δημόσιους λειτουργούς και που είναι υποχείριο του Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέι δήλωσε «ευτυχής που παραδίδει (την πρωθυπουργία) σε κάποιον που έχει θητεύσει στην κυβέρνησής της».

House of Commons - PA Images via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
House of Commons - PA Images via Getty Images
House of Commons - PA Images via Getty Images
House of Commons - PA Images via Getty Images

 

Πηγή: The Guardian