ΔΙΕΘΝΕΣ
06/06/2019 12:54 EEST

Η μεγαλύτερη επιδημία της νόσου των χοίρων στον πλανήτη

Και πώς αυτή απειλεί την παγκόσμια αγορά.

dusanpetkovic via Getty Images

Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη επιδημία της νόσου των χοίρων είναι η νοτιοανατολική Ασία στην οποία ήδη έχουν θανατωθεί εκατομμύρια γουρούνια -ειδικά στην Κίνα και το Βιετνάμ- εκτάκτως.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά θανατηφόρα για τα ζώα. Η Κίνα φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των χοίρων του κόσμου ενώ εξαιτίας του φαινομένου συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για την κατανάλωση του χοιρινού κρέατος.

Χορήγηση εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια δεν προβλέπεται ακόμα. Τα γουρούνια που νοσούν θα υποστούν εσωτερική αιμορραγία μέχρι να πεθάνουν, οπότε η μόνη λύση που ενδείκνυται για την καταπολέμηση της νόσου είναι η πρόωρη θανάτωσή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός μπορεί να ταξιδεύει αρκετά γρήγορα και να μεταφέρεται από τη μια περιοχή στην άλλη μέσω των ρούχων, των αυτοκινήτων κτλ.

Αυστηρές είναι οι προειδοποιήσεις και στην Ταϊλάνδη, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ασία.

Αυξημένα είναι τα περιστατικά και στη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι εμπειρογνώμονες που εξετάζουν το θέμα σχολιάζουν πως οι Φιλιππίνες, το Λάος και η Μιανμάρ είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εκδήλωση της νόσου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία ασθένειας σε ζώα που έχει σημειωθεί ποτέ στον πλανήτη», δήλωσε ο Ντερκ Φάιφερ, κτηνίατρος και επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σίτι. «Και δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει τον τρόπο για να σταματήσει να εξαπλώνεται», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δείκτης τιμών 20 βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2% τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του χοιρινού κρέατος να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών HSBC.

Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: «Σύντομα το μπέικον θα μπορούσε να βγει από τα μενού των εστιατορίων», όπως έγραφε πρόσφατα και ο βρετανικός “Telegraph”.

«Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σημειώσει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος πρόσφατα», προειδοποιεί ο Πολ Μπλόξχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στην τελευταία έκθεση της τράπεζας, ο οποίος συμπληρώνει πως «η όλη κατάσταση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικής φύσεως σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

(Με πληροφορίες από Guardian)