Η Μέγκαν Μαρκλ έχει δίκιο, θέλει κουράγιο να μιλήσει κανείς για αυτοκτονία

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της συζύγου του Χάρι να ανοιχτεί σε σχέση με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η Μέγκαν Μαρκλ κι ο πρίγκιπας Χάρι μιλούν στην Οπρα Γουίνφρεϊ
Instagram / Oprah
Η Μέγκαν Μαρκλ κι ο πρίγκιπας Χάρι μιλούν στην Οπρα Γουίνφρεϊ

«Απλά δεν ήθελα να ζω». Αυτά ήταν τα λόγια της Μέγκαν Μαρκλ όταν ομολόγησε στην Οπρα Γουίνφρεϊ ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία. «Ηταν πολύ ξεκάθαρο και πολύ τρομαχτικό» είπε η δούκισσα στην συνέντευξη που παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη. «Δεν έβλεπα λύση».

Τα λόγια της εξυμνήθηκαν από κοινωφελείς οργανώσεις σε ζητήματα υποστήριξης ψυχικής υγείας και από το κοινό με ανθρώπους να την ευχαριστούν που μίλησε σχετικά με τις περιπλοκές των αυτοκτονικών σκέψεων.

Η Μέγκαν ανέφερε πώς ένιωθε «πραγματικά ντροπή» να (το) πει στον πρίγκιπα Χάρι στην αρχή, λόγω του «πόση απώλεια έχει υποστεί (εκείνος)». Αλλά τελικά, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Το ήξερα αν δεν έλεγα [πώς ένιωθα] ότι θα το έκανα», είπε. «Και αυτή ήταν μια πολύ σαφής και αληθινή και τρομακτική συνεχόμενη σκέψη».

Η δούκισσα μίλησε για συμμετοχή σε μια δημόσια εκδήλωση μαζί με τον Χάρι λίγο μετά τη δύσκολη συνομιλία, επειδή φοβόταν να μείνει μόνη της στο σπίτι.

Η 21 ετών, Χάβα Ντίγκμπι από το Λέτσεστερ λέει ότι παρακολούθησε «με δέος» την συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ. Η ίδια πρόσφατα δοκίμασε να αφαιρέσει την ζωή της κι όπως αναφέρει, τα σχόλια της Μέγκαν σχετικά με το ότι δεν θέλει να μένει μόνη πραγματικά είχαν πραγματική απήχηση σε εκείνη. «Είναι τρομακτικό να βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση, αλλά είναι ακόμη πιο τρομακτικό να το παραδεχτείς», λέει. «Για όποιον έχει αγωνιστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι δύσκολο να κάνεις αυτό το πρώτο βήμα για να παραδεχτείς σε κάποιον άλλο πώς αισθάνεσαι».

Το γεγονός ότι η Μέγκαν προχώρησε α′ αυτές τις αποκαλύψεις αφ′ ότου έλαβε τόση κριτική κάνει την συνέντευξη ακόμη πιο ισχυρή, προσθέτει η Ντίγκμπι. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα φτάσει (η στιγμή για) να ακουστούν», λέει. «Μερικές φορές, όταν ακούτε κάποιον άλλον να μιλάει για τους αγώνες του, μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτό που νιώθετε επίσης.»

Στη συνέντευξη, η Μέγκαν επεσήμανε ότι ποτέ δεν ξέρουμε ποιος αγωνίζεται με ζητήματα ψυχικής υγείας. «Είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους να θυμούνται [ότι] δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει για κάποιον πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν έχεις ιδέα. Ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν τα μεγαλύτερα χαμόγελα και λάμπουν στα πιο λαμπερά φώτα ... », είπε. «Χρειάζεται πολύ θάρρος για να το εκφράσω (αυτό). Και όπως είπα, ντρεπόμουν».

Κι άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επαίνεσαν την δούκισσα, λέγοντας ότι κομμάτια της συνέντευξης απηχούν σ′ εκείνους και την ευχαριστούν που έκανε φυσιολογική την διεξαγωγή συζήτησης για την αυτοκτονία.

Ο, ελληνικής καταγωγής, δρ Αντώνης Α. Κουσούλης, διευθυντής του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (UK) επαναλαμβάνει τον έπαινο, λέγοντας ότι μια συνέντευξη υψηλού προφίλ όπως αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ζωών.

«Υπάρχουν πολλές αυτοκτονικές σκέψεις στις κοινωνίες μας και, δυστυχώς, η αυτοκτονία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου», λέει στην HuffPost UK. «Είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε για τέτοια συναισθήματα δυσφορίας και να μην

«Το να ανοίγεται μια πολύ δημοφιλής δημόσια προσωπικότητα για να δεχτεί βοήθεια για τις αυτοκτονικές της σκέψεις, μπορεί σίγουρα να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην αισθάνονται μόνοι και απομονωμένοι».

Ο δρ. Κουσούλης λέει ότι η ψυχική ασθένεια και η αυτοκτονία αγγίζουν πολλές ζωές και συμβαίνουν για ένα περίπλοκο εύρος λόγων. «Η ιστορία της Μέγκαν Μαρκλ δείχνει ξεκάθαρα πώς πίσω από τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν ανθρώπινες ζωές και το δικό τους σύνολο περιπτώσεων», λέει. «Εάν έχουμε αυτοκτονικές σκέψεις, το να ανοιχτούμε για το πώς αισθανόμαστε μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να λάβουμε βοήθεια.”

Μετά την συνέντευξη, ο οργανισμός Samaritans ( ένα εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα που στοχεύει στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης σε όσους βρίσκονται σε συναισθηματική δυσφορία παλεύουν να αντιμετωπίσουν ή κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, συχνά μέσω της τηλεφωνικής τους γραμμής), ενθάρρυνε οποιονδήποτε που έχει αυτοκτονικές σκέψεις να ζητήσει βοήθεια.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται και αισθάνονται συγκλονισμένοι με τις προκλήσεις της ζωής και μερικές φορές μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα να απευθυνθούν, αλλά υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω και η συζήτηση μπορεί να είναι σωτήρια», δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Είναι πραγματικά σημαντικό όποιος αγωνίζεται να απευθυνθεί για βοήθεια, είτε σε έναν συνάδελφο, ένα σε μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή μια εμπιστευτική γραμμή βοήθειας όπως του παραπάνω οργανισμού. Ό, τι περνάτε, δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι».