Η μια μετά τη άλλη "πέφτουν" οι πόλεις του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στην Κουντούζ παραδόθηκαν στους ενόπλους. Οι πολίτες δεν έχουν καμία ελπίδα.
Αφγανές που έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα Καμπούλ ελπίζοντας να γλυτώσουν από τους Ταλιμπάν που επελαύνουν, περιμένουν να τους διανεμηθεί τροφή και νερό (10 Αυγούστου, 2021)
Αφγανές που έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα Καμπούλ ελπίζοντας να γλυτώσουν από τους Ταλιμπάν που επελαύνουν, περιμένουν να τους διανεμηθεί τροφή και νερό (10 Αυγούστου, 2021)
Paula Bronstein via Getty Images

Το ένα μετά το άλλο καταφθάνουν τα τελευταία 24ωρα τηλεγραφήματα πως η μία μετά την άλλη, πόλεις του Αφγανιστάν στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν ”στήσει” γραμμές άμυνας, πέφτουν στα χέρια των Ταλιμπάν τη στιγμή που είδη διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν πως τέλη Ιουλίου είχαν ήδη υπό τον έλεγχο τους το 54% της χώρας ενώ καποιοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 65%.

Τελευταία αποκαρδιωτική όσο και ανησυχητική είδηση αυτή πως εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν αποσυρθεί κοντά στο αεροδρόμιο της Κουντούζ μετά την πτώση της πόλης-κλειδί στο ΒΑ Αφγανιστάν, παραδόθηκαν σήμερα στους Ταλιμπάν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας επαρχιακός σύμβουλος.

«Σήμερα το πρωί εκατοντάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων αντίστασης (πολιτοφύλακες), που είχαν πάρει θέσεις στο αεροδρόμιο, παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν με όλο τον εξοπλισμό τους», δήλωσε ο Αμρουντίν Ουάλι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Κουντούζ.

Εξάλλου, μαχητές Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο των συνόρων του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ανέφερε σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ επικαλούμενη το ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με την ασφάλεια.

Ο Σοϊγκού δήλωσε πως οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα περάσουν τα σύνορα, αλλά πρόσθεσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να διεξάγει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τους συμμάχους της στην περιοχή.

Σημειώνεται πως η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν ενώ η πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι μέλος ενός στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Μόσχα, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει το Τατζικιστάν σε περίπτωση εισβολής. Το Ουζμπεκιστάν διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές πως στα χέρια των Ταλιμπάν πέρασαν πόλεις και περιοχές όπως οι Φαϊζαμπάντ καθώς επίσης την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν (200χλμ από την Καμπούλ) και την πρωτεύουσα της επαρχίας Φάρα.

Πηγές: AFP, Reuters

Popular in the Community