Η NASA διερευνά τον πρώτο ισχυρισμό για έγκλημα στο διάστημα

Τα νομικά πλαίσια στο διάστημα έχουν συμφωνηθεί από τα πέντε κράτη που κατέχουν το διαστημικό σταθμό.
POOL New / Reuters

Η διαστημική υπηρεσία, NASA, διερευνά τον πρώτο ισχυρισμό για έγκλημα στο διάστημα, μετά από κατηγορία ότι αστροναύτισσα χρησιμοποίησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου της, με τον οποία βρίσκεται σε διάσταση.

Η Αν Μακλέιν, παραδέχθηκε ότι απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό μέσω του ISS, αλλά αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, σύμφωνα με το New York Times.

Η σύζυγός της, Σάμερ Γουόρντεν, κατέθεσε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Η Μακλέιν, δήλωσε μέσω του δικηγόρου της, πως μπήκε στον λογαριασμό για να βεβαιωθεί πως τα οικονομικά της οικογένειας ήταν εντάξει και ότι υπήρχαν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί αλλά και για την φροντίδα του γιου της Γουόρντεν, τον οποίο μεγαλώνουν μαζί.

Reuters

«Αρνείται ότι έκανε κάτι ανάρμοστο», δήλωσε ο δικηγόρος της, Ράστι Χάρντιν ,προσθέτοντας ότι η κ. Μακλέιν συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.

Οι δυο γυναίκες παντρεύτηκαν το 2014 και μετά από τέσσερα χρόνια η Γουόρνετν, που είναι αξιωματικός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου.

Οι ερευνητές από το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή της NASA έχουν έρθει σε επαφή και με τις δύο για την επίλυση του ζητήματος, αναφέρουν οι New York Times.

Πώς λειτουργεί ο νόμος στο διάστημα;

Reuters

Τα νομικά πλαίσια στο διάστημα έχουν συμφωνηθεί από τα πέντε κράτη που κατέχουν το διαστημικό σταθμό - ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία και Καναδάς.

Έτσι, εάν ένας καναδός υπήκοος διαπράξει έγκλημα στο διάστημα, θα υπόκειται στον καναδικό νόμο, και ένας ρώσος πολίτης στο ρωσικό δίκαιο. Η Ευρώπη υπάρχει ως ένα κράτος εντός του νομικού πλαισίου, αλλά οποιοδήποτε από τα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να επεκτείνει τις αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες και κανονισμούς στον ευρωπαϊκό εξοπλισμό και προσωπικό στο διάστημα.

Ο νόμος περί διαστήματος ορίζει επίσης διατάξεις για την έκδοση πίσω στη Γη, σε περίπτωση που ένα έθνος αποφασίσει ότι επιθυμεί να διώξει έναν πολίτη άλλου έθνους για κακή συμπεριφορά στο διάστημα.

Καθώς ο διαστημικός τουρισμός γίνεται πραγματικότητα, ίσως και η ανάγκη δίωξης του εγκλήματος στο διάστημα, αλλά προς το παρόν το νομικό πλαίσιο παραμένει μη ελεγμένο. Οι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν στους New York Times ότι δεν έχουν επίγνωση των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στον διαστημικό σταθμό.

πηγή:BBC