Η NASA εγκαταλείπει τις προσπάθειες επικοινωνίας με το ρόβερ Opportunity

Η απόφαση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
|
NASA NASA / Reuters

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά στην περίπτωση του ρόβερ Opportunity κάθε ίχνος της εξανεμίστηκε ολοσχερώς.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έκανε μέχρι τώρα περισσότερες από 600 προσπάθειες επικοινωνίας αλλά τελικά το ρόβερ που βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στον «κόκκινο» πλανήτη δεν ανταποκρίθηκε.

Την Τετάρτη το απόγευμα το γεγονός ανακοινώθηκε και επίσημα.

Το ρόβερ Opportunity έχει να δώσει σημεία ζωής στον Άρη από τις 10 Ιουνίου 2018, όταν είχε υπάρξει η τελευταία επικοινωνία του με τη Γη.

Υπενθυμίζεται πως μια τεράστια αμμοθύελλα έχει σκεπάσει τον γειτονικό πλανήτη από τις 30 Μαΐου, κάτι που έχει οδηγήσει το ρομποτικό ρόβερ Opportunity σε αναγκαστική πολύμηνη σιωπή.

Το σκληροτράχηλο ρόβερ, που βρίσκεται σχεδόν 15 χρόνια στον Άρη έχει κι άλλες φορές στο παρελθόν εκπλήξει θετικά τους χειριστές του στη Γη.

Για τελευταία φορά το Opportunity -το οποίο έφθασε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004- επικοινώνησε με τη Γη στις 10 Ιουνίου. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του και εκ των πραγμάτων δεν είναι γνωστό σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες και μηχανικοί της NASA «πόνταραν» στους εποχικούς αρειανούς ανεμοστρόβιλους σκεπτόμενοι πως αν κάποιος από αυτούς περάσει κοντά από το ρόβερ, μπορεί να το καθαρίσει από τη σκόνη που έχει επικαθήσει πάνω του, κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Το Opportunity και το δίδυμο Spirit είχαν αρχικά προγραμματιστεί για αποστολές διάρκειας μόνο 90 αρειανών ημερών (κάθε αρειανή μέρα είναι περίπου 40 λεπτά μεγαλύτερη από τη γήινη), χρονικό διάστημα που το μεν πρώτο ξεπέρασε κατά 60 φορές, ενώ το δεύτερο κατά 20 (το Spirit κηρύχθηκε «νεκρό» το Μάιο 2011).