ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2019 11:15 EEST

Η NASA θέλει να στείλει την πρώτη γυναίκα στην σελήνη έως το 2024

Τελευταίος αστροναύτης που περπάτησε στην σελήνη, ήταν ο Γιουτζίν Αντριου Σέρμαν, το 1972.

Merlinus74 via Getty Images

Η NASA ανακοίνωσε πως έχει θέσει ως στόχο να στείλει την πρώτη γυναίκα στην σελήνη μαζί με έναν άνδρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Marshall Space Flight Centre στην Αλαμπάμα θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα για την οργάνωση και εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος. Παράλληλα θα είναι το κέντρο στο οποίο θα κατασκευάσει το διαστημικό σκάφος, που θα στείλει τους δύο αστροναύτες ξανά στο φεγγάρι, το αργότερο έως το 2024. Πρόκειται για το ίδιο κέντρο στο οποίο είχε κατασκευαστεί το διαστημόπλοιο Apollo, πριν από μισό αιώνα.

Η όλη προσπάθεια θα κοστίσει πιθανώς μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£ 16 έως 24 δισεκατομμυρίων λιρών).

Εταιρείες όπως η Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, το SpaceX του Ελον Μασκ καθώς και η Lockheed Martin Corporation, έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν μέρη του νέου διαστημόπλοιου. Στην συνέχεια θα καταθέσουν ξεχωριστές προσφορές για την ανάληψη του έργου και βέβαια τις επιδοτήσεις της NASA.

Το διαστημικό πρόγραμμα που θα βάλει και πάλι τον άνθρωπο στην σελήνη, φέρει το όνομα «Αρτεμης», με την NASA να ζητάει από το κογκρέσο, να αυξήσει την επιδότηση του κράτους στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αγνωστη παραμένει ακόμα η αντιμετώπιση που θα έχει το πρόγραμμα της NASA από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, καθώς τον Ιούνιο, απευθυνόμενος προς την NASA, την είχε παροτρύνει να ασχοληθεί με την μετάβαση του πρώτου ανθρώπου στον Αρη.

Τελευταίος αστροναύτης που περπάτησε στην σελήνη, ήταν ο Γιουτζίν Αντριου Σέρμαν, το 1972.

Πηγή: Evening Standard

Sponsored Post