Η ΝΔ εγκαλεί τον Τσίπρα για όσα δεν είπε στον Γιλντιρίμ

Eurokinissi

«Προβληματικό» θεωρεί η ΝΔ τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο σκηνικό έντασης που στήνει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία στο Αιγαίο.

Αν και χαρακτηρίζει «θετικές» τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση του θερμού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, ωστόσο πηγές της ΝΔ, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογο του Γιλντιρίμ, σημείωναν με νόημα οτι θα περίμεναν από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ».

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την ένταση με την Τουρκία, με την συμμετοχή του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο και τον τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια.

Σε αυτή, αφού έγινε μια σύνοψη της κατάστασης, των ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

Μάλιστα, έστρεψαν τα πυρά τους στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ευθύνη για τους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης.

Είναι ενδεικτικό ότι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημείωναν οτι ο Κυριάκος Μητσοτακης κατα το επικείμενο ταξίδι του στο Μόναχο όπου θα συμμετάσχει στο «Munich Security Conference» (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα), θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κ. Δουζίνα με αίτημα την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της Επιτροπής.

Παράλληλα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήριζε απαράδεκτες τις απειλές Ερντογάν και ακραία πρόκληση τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, και έκανε λογο για νέο κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποφασίστηκε η πρόταση για εξεταστική επιτροπή από την ΝΔ για την υπόθεση που εμπλέκεται ο υπουργός Άμυνας να καθυστερήσει μερικές μέρες, με πηγές απο τη ΝΔ να τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της έντασης στο Αιγαίο.