ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/08/2018 08:17 EEST | Updated 02/08/2018 17:46 EEST

ΝΔ: Η κυβέρνηση φοβάται τη Δικαιοσύνη

Sooc

Για επιχείρηση συγκάλυψης των δικών της ευθυνών και διάχυσης της ευθύνης σε άλλους κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, μία ημέρα μετά τις υπουργικές εξαγγελίες για κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που ξεκινά άμεσα.

Ήδη τα γαλάζια στελέχη σπεύδουν να κάνουν λόγο για προσπάθεια μεταφοράς της ευθύνης χαμηλότερα, με στόχο να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι υπεύθυνοι είναι οι Δήμαρχοι, οι τοπικοί παράγοντες και όσοι έχτισαν σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.

Από την οδό Πειραιώς υπενθύμιζαν με νόημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2008 είχε ζητήσει οτιδήποτε χτίζεται σε αναδασωτέα περιοχή να γκρεμίζεται, ωστόσο η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ακολούθησαν ποτέ αυτή τη μεθοδολογία.

Εγκαλούν δε και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή μετά την πρωτοβουλία του να διερευνηθεί μόνο η ύπαρξη πολεοδομικών παραβάσεων στις περιοχές της ανατολικής Αττικής που κάηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς και το αν τηρούνταν οι κανόνες της νομοθεσίας για την πρόσβαση στη θάλασσα.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη ότι αυτό που πραγματικά επιχειρεί η Κυβέρνηση είναι να αποφύγει τον πλήρη έλεγχο για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους.

Η γαλάζια κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, θα ανέμενε κανείς ο Υπουργός να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα και επέδειξαν αδράνεια ή πήραν εσφαλμένες αποφάσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΔ κατέθεσε ήδη από χθες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δια του αρμοδίου Τομεάρχη Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλου, με την οποία ερωτάται για ποιο λόγο περιορίστηκε η Παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μόνο στο θέμα των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών και δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και όλων των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι.

Με την ίδια ερώτηση η ΝΔ καλεί τον κ. Κοντονή να τοποθετηθεί για το αν συμφωνεί ότι η σοβαρότητα και συνθετότητα της υπόθεσης αυτής επιβάλλει την εξέτασή της, στο ανώτατο επίπεδο, από έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών, όπως δημόσια πρότεινε προχθές ο Πρόεδρος της ΝΔ, και να εξηγήσει γιατί δεν ανέλαβε καμιά σχετική πρωτοβουλία.