Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
SOOC

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο .

«Με τις παρούσες συνθήκες η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει λαϊκή εξουσιοδότηση ή πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την πορεία της. Η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ η οποία θα δεσμεύει τη χώρα σε ένα πλαίσιο τετελεσμένων, τονίζοντας πως «εμείς θέλουμε λύση, θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό προϋποθέτει λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για το Βουκουρέστι. Να θυμίσω ότι εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως και τότε ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις, ωστόσο η συμφωνία με τα Σκόπια επιβάλλει τετελεσμένα. «Είναι μια κακή συμφωνία, η αποδοχή μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή υποχώρηση» τόνισε. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός...το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι» τόνισε.

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως αμφισβητούνται τόσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και η ομόθυμη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει, το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Όπως σημείωνε και σε ρεπορτάζ της την Τετάρτη η HuffPost Greece πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα χαρτιά που είχε στα χέρια του ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και μια από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες, ως «όπλο» στην πολιτική... παραδοξότητα της συγκυβέρνησης, στην οποία ο ένας εκ των δυο εταίρων - οι ΑΝΕΛ - δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Το πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Πολυνομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τελειώνει τη θητεία της όπως ξεκίνησε: με ψέματα»,

«Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ». Η κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ξέρουμε.

«Η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στο εισόδημά της για να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα και να μοιράσει ένα μέρος της με κριτήρια ιδιοτελή... Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν, περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν χρέη των 500 ευρώ. Προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με ψέματα... Ένας στους δύο συνταξιούχους θα χάσει μία έως δύο συντάξεις. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ. Μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα γιατρών δικηγόρων, αγροτών... Θα επιβαρυνθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. μέσω του υπερταμείου που επίσης συστάθηκε με υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου. Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα, τώρα αλυσοδένουν την χώρα με πλεονάσματα 3,5% έως 5,2% για πέντε χρόνια» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ακολουθεί μια «βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία...Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο μνημόνια και ένας υπουργός Οικονομικών που θα υπέβαλε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο έμεινε στη θέση του για να είναι εκείνος που μειώνει το αφορολόγητο».

Δημοφιλή