Η νέα γενιά Ελλήνων «το’ χει» ψηφιακά

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2019, 4 στους 5 Έλληνες ηλικίας από 16 έως 24 ετών διαθέτουν τις βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες.
place with a nice view for working on a laptop
place with a nice view for working on a laptop
DaniloAndjus via Getty Images

Αν οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν το κλειδί για τη σύγχρονη αγορά εργασίας και την αποτελεσματική επικοινωνία στην COVID-19 εποχή, τότε η χώρα μας έχει σοβαρό λόγο να ατενίζει το μέλλον με περίσσεια αισιοδοξία. Καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2019, 4 στους 5 Έλληνες ηλικίας από 16 έως 24 ετών διαθέτουν τις βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στην 5η θέση πανευρωπαϊκά, ενώ στις πρώτες τέσσερις θέσεις βρίσκονται κατά σειρά η Κροατία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία. Αντίθετα, σε δυσμενή θέση είναι η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά ακόμα και βόρειες χώρες όπως η Δανία, η Φιλανδία και η Σουηδία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Πάντως, ο δείκτης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων είναι μεγάλης σημασίας αφού, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το 85% περίπου όλων των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Μάλιστα, ο εν λόγω δείκτης αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτούμε ότι στο πρόσφατο lockdown, μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να εργαστούν και να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, η νέα γενιά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σωστή χρήση των καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εξάλλου, σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό υπάρχει η τάση υποστήριξης των μεγαλύτερων από τους νεότερους σε πάσης φύσεως ψηφιακά θέματα. Συνεπώς, χωρίς τα απαραίτητα ψηφιακά εφόδια θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και, σίγουρα, η όλη εμπειρία θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε κι άλλες «οριζόντιες» δεξιότητες που οφείλει να διαθέτει ένας νέος στη σύγχρονη εποχή. Η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η ικανότητα της δια βίου μάθησης είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που αναγνωρίζει η αγορά εργασίας. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και ίσως και κάτι περισσότερο σε όσους προάγουν την καινοτομία και τη γνώση. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε -πριν λίγες μέρες- την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές που απασχολούνται σε έργα/προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, καθώς και την απαλλαγή από φόρο, κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά όσων δικαιούνται υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΕΛΙΔΕΚ.

Δημοφιλή