ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2020 16:41 EET | Updated 29/01/2020 16:48 EET

Η Ουαλία απαγορεύει δια νόμου τα χαστούκια σε παιδιά

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που αντιδρούν.

monkeybusinessimages via Getty Images

Από τον νόμο θα τιμωρείται πλέον όποιος γονιός τολμήσει να χτυπήσει το παιδί του στην Ουαλία, αφού το τοπικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση του χαστουκιού από γονείς σε παιδιά και η εφαρμογή του πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή  από το 2022.

Όσοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής κάνουν λόγο για μια ιστορική μέρα και για μια απόφαση που θα αφαιρεί επιτέλους από τους γονείς το δικαίωμα να ασκούν σωματική βία ως τιμωρία.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εκφράζουν τις αντιδράσεις τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως με την νέα ρύθμιση θα τιμωρούνται και θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ακόμα και γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, είπε χαρακτηριστικά: «Δηλώνω περήφανος που η Ουαλία έκανε αυτό το βήμα και για πρώτη φορά θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο. Οι εποχές έχουν αλλάξει, δεν νοείται κάποιος να χτυπά τα παιδιά του».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο στήριξαν οι Εργατικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Συντηρητικοί το καταψήφισαν.

Με αυτό το νόμο καταργείται η υπεράσπιση της «λογικής τιμωρίας» που ίσχυε από τη βικτωριανή εποχή σε Αγγλία και Ουαλία. Δεν υποστηρίζουν όμως όλοι την απόφαση.

«Τώρα το κράτος ανακατεύεται στις ιδιωτικές ζωές των οικογενειών. Αυτή η απαγόρευση χαστουκιού θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους μας», δήλωσε η Τζάνετ Φιντς Σοντερς, των Ουαλών Συντηρητικών.

«Η απαγόρευση του χαστουκιού είναι απλά κακή πολιτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητική παρέμβαση σε καλές οικογένειες, θα αυξήσει την πίεση στις ήδη προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες και δεν θα βοηθήσει σε τίποτα τα παιδιά που πραγματικά κινδυνεύουν με κακοποίηση», είπε από την πλευρά της η Άσλεϊ Φρόλεϊ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

Η Χούι Ιράνκα Ντέιβις, υπουργός Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας είχε πει στο παρελθόν: «Ως γονέας τριών αγοριών η ίδια, γνωρίζω ότι το να είσαι γονιός μπορεί κάποιες φορές να είναι μία πολύ ιδιαίτερη και προκλητική εμπειρία». Και συνέχισε: «Η γνώση του τι χρειάζονται τα παιδιά για να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα γνωρίζουμε ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις και δη μακροχρόνια στη ζωή και τις αλλαγές ενός παιδιού, όπως επίσης ξέρουμε ότι πρόκειται για αναποτελεσματική τιμωρία».

Η Σκωτία έγινε το πρώτο κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου που έβγαλε εκτός νόμου το χαστούκισμα των παιδιών, το περασμένο έτος.

Τώρα οι υπουργοί στην Ουαλία θέλουν οι γονείς να βρουν πιο ”θετικούς και αποτελεσματικούς τρόπους” τιμωρίας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου αδικήματος. Ακυρώνει όμως τη γραμμή - δικαίωμα υπεράσπισης στο υπάρχον αδίκημα της σωματικής βίας και τιμωρίας εις βάρος παιδιού. Επομένως, οποιοσδήποτε γονιός ή ενήλικος με επιμέλεια παιδιού δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματική βία.

Η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται μέχρι και τις δύο Απριλίου».

(Με πληροφορίες από BBC)