ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/10/2021 14:07 EEST

Η οικογενειακή τραγωδία της Φώφης - Εχασε και τους 2 γονείς της από τον καρκίνο

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα».

STAMAT
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (ΔΕΞΙΑ) ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ 22/02/1991

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε πρόωρα από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 56 ετών. Τόσο ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς που διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου όσο και η μητέρα της, Κάκια Βέργου πέθαναν από την ίδια ασθένεια και μάλιστα σε διάστημα μόλις επτά μηνών.

Η Φώφη Γεννηματά από τα 43 της χρόνια έδινε τη δίκη της μάχη με την ασθένεια. Η κατάσταση της υγείας της να επιδεινώθηκε στις 12 Οκτωβρίου όταν και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς διαγνώστηκε με καρκίνο τον Ιανουάριο του 1992 και έφυγε τελικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 55 ετών στις 25 Απριλίου του 1994. Ένα κρυολόγημα ήταν η αφορμή να υποβληθεί σε εξετάσεις και διαπιστωθεί ότι έπασχε από καρκίνο. Λίγο αργότερα, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους το πρόβλημα της υγείας του. «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω»,

Στις 23 Απριλίου 1992, ο Γιώργος Γεννηματάς αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Την ίδια περίοδο η σύζυγός του, Κάκια Βέργου έπασχε επίσης από καρκίνο και υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες. Τον Σεπτέμβριο του 1993 ταξίδεψε στο Χιούστον, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία και λίγο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Δύο ημέρες μετά την επιστροφή του Γ. Γεννηματά, η σύζυγός του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.

TWITTER
Ο Γιώργος Γεννηματάς με την κόρη του, Φώφη

Φ. Γεννηματά: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή»

Η Φώφη Γεννηματά, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Alpha τον Ιούνιο του 2020 είχε μιλήσει για τη μάχη της με τον καρκίνο αλλά και πως βίωσε τον χαμό των γονιών της. 

«Εμείς (σ.σ. εννοεί την ίδια και την αδερφή της) ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Η Φώφη Γεννηματά είχε πει για τον αγώνα των γονιών της: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».

Η κα Γεννηματά είχε αποκαλύψει τις σκέψει της για το γεγονός ότι και οι δυο γονείς της χτυπήθηκαν από τον καρκίνο: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό».