ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2019 18:17 EEST

Η ολλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε σήμερα, 25 χρόνια μετά, μερική ευθύνη για τη Σρεμπρένιτσα

Το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίζει την ευθύνη του κράτους .

ASSOCIATED PRESS

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται το μερίδιο ευθύνης του ολλανδικού κράτους για τον θάνατο 350 ανδρών Μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από βάση του ΟΗΕ και σφαγιάστηκαν δεχόμενοι επίθεση από σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

″Η κυβέρνηση δέχεται την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

″Το κράτος ως εκ τούτου αποδέχεται την ευθύνη για τις ζημίες όπως ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο”, που είναι η ανώτατη δικαστική αρχή της Ολλανδίας.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, το 1995, είναι μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ολλανδίας και στοιχειώνει την ιστορία του Πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη σφαγή, η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από την ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, δικαιώνει, εν μέρει, το ολλανδικό κράτος. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτιμούν ότι η ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να αποδειχθεί παρά μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Ο ρόλος των ολλανδών κυανοκράνων που αναπτύχθηκαν στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία, που είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, παραμένει ένα επώδυνο θέμα στην Ολλανδία, όπου ορισμένοι βετεράνοι του στρατού δηλώνουν ότι τους έχουν σφραγίσει όσα διαδραματίστηκαν τότε.

Γνωστοί ως “Dutchbat”, οι ολλανδοί κυανόκρανοι παρέμειναν οχυρωμένοι στη βάση τους, όπου είχαν δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες στον θύλακα όταν κατελήφθη στις 11 Ιουλίου 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας. Η “Dutchbat” επέτρεψε στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να απομακρύνουν τους πρόσφυγες. Τότε χωρίσθηκαν οι άνδρες από τα παιδιά και οδηγήθηκαν σε λεωφορεία με τα οποία μεταφέρθηκαν στους τόπους όπου σφαγιάσθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Σερβίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)