ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/06/2018 19:59 EEST | Updated 22/06/2018 20:46 EEST

Τσίπρας: Μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού

Eurokinissi

Μετά τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Ζάππειο στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός, εμφανιζόμενος φορώντας μία κόκκινη γραβάτα («δεν...
νιώθω άνετα, αλλά θα τη συνηθίσω» σχολίασε) πρόσθεσε πως η Ελλάδα «περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας, θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής, η δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας, η σταθερότητα».

Όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, «αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες και εμπόδια. Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων».

«Τέλος με τα μνημόνια, ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές», είπε, προσθέτοντας πως το ελληνικό χρέος καθίσταται πλέον βιώσιμο. 

«Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας». 

 

Sooc

 

Η Ελλάδα γίνεται ξανά «μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υποστήριξε πως «πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις», και να «προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας».

Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις.

 

 

«Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε».

«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι βασική δέσμευση της χώρας απέναντι στους εταίρους είναι «να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε». Όπως συμπλήρωσε, δέσμευση φυσικά είναι να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε σε ό,τι καταφέραμε», δήλωσε.

Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, είπε πως «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». Υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας στο τέλος της τη γραβάτα που φορούσε.

 • SOOC
 • Eurokinissi
 • Eurokinissi
 • Eurokinissi
 • Eurokinissi
 • Eurokinissi
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI
 • EUROKINISSI

Sponsored Post