Η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Επίκαιρη όσο ποτέ.
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Στις τελευταίες σελίδες της Πανούκλας του Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους κεντρικούς ήρωες τοποθετείται: «Αποφάσισα να μην είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που θα σιωπήσουν. Θα μιλήσω και θα δώσω την δική μου μαρτυρία, για να μείνει μια έστω και μια μακρινή ανάμνηση της αδικίας και της βίας που ο κόσμος υπέστη. Θα μιλήσω για να καταγράψω όσο πιο απλά μπορώ τι διδαχτήκαμε στα χρόνια της πανούκλας. Ότι τελικά ο άνθρωπος προκαλεί περισσότερο θαυμασμό παρά μίσος και απελπισία».

H «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, επίκαιρη όσο ποτέ, ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη σκηνή του «Θεάτρου» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Οικονόμου και με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Με τη συγκυρία των κλειστών θεάτρων, η «Πανούκλα» ξεκινά το επικοινωνιακό της ταξίδι online, μέσα από τη δική της ηλεκτρονική στέγη www.panoukla.gr Μια νέα ιστοσελίδα μέσα στην οποία, ο αναγνώστης μπορεί να βρει ιστορικές πληροφορίες για το σημαντικό έργο του Καμύ, απόψεις και προβληματισμούς για τη σύγχρονη πραγματικότητα με αφορμή την πανδημία και τον φασισμό που παραμονεύει, αλλά και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την παράσταση που δυναμικά θα εξελίσσεται μέσα στην ηλεκτρονική της κατοικία, μέχρι να φτάσει στη θεατρική της σκηνή.

Η παράσταση στηρίζεται στη θεατρική διασκευή του σκηνοθέτη και συγγραφέα Neil Bartlett που ανέβηκε στο Λονδίνο το 2017. Πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη, λιτή και δυναμική θεατρική προσέγγιση του αριστουργηματικού μυθιστορήματος το οποίο εκτός από διαχρονικό είναι και τελείως επίκαιρο.

Η συνεχής κι απροσδόκητη επαφή του κειμένου και οι αφηγηματικές του συμπτώσεις με την εμπειρία της πανδημίας που σαρώνει τα πάντα εδώ κι έναν χρόνο, αλλά και την παγκόσμια συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες, την κοινωνία των πολιτών, την αλληλεγγύη, τα σύννεφα του φασισμού και του ρατσισμού, δεν παύουν να συγκινούν και να κινητοποιούν τον θεατή της παράστασης.

Το έργο είναι θέατρο συνόλου και αποδίδεται από πέντε άνδρες ηθοποιούς, σε έναν λιτό σκηνικό χώρο.

Στην «Πανούκλα», που εκδόθηκε στη Γαλλία το 1947, ο νομπελίστας συγγραφέας γράφει για μια πόλη, το Οράν της Αλγερίας τη δεκαετία του 1950, που μπαίνει σε καραντίνα όταν ξεσπάει επιδημία βουβωνικής πανώλης. Κανείς και τίποτα δεν προσεγγίζει την πόλη, οι κάτοικοί της είναι εγκλωβισμένοι, αποκομμένοι και απομονωμένοι σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας, αναζητώντας μια μορφή λύτρωσης, καθώς, ανά πάσα στιγμή, η πανούκλα μπορεί να σκοτώσει και τους ίδιους.

H αλληγορική «Πανούκλα», το δεύτερο μετά τον «Ξένο» μεγάλο μυθιστόρημα του Kαμύ, καταγράφει τις συμπεριφορές των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον. Μία ιστορία η νέα ανάγνωση της οποίας αποκτά στη σημερινή συγκυρία νέα διάσταση.

Δημοφιλή