ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2019 12:18 EET | Updated 20/02/2019 12:21 EET

Η ονειρική παραλία στην οποία δεν μπορεί να πατήσει πλέον κανένας τουρίστας

Η αποκατάσταση της Maya Bay στην Ταϊλάνδη.

ASSOCIATED PRESS

«Ονειρικές» παραλίες υπάρχουν πολλές στον κόσμο (και η Ελλάδα έχει αρκετές εξ αυτών), ωστόσο κάποιες εξ αυτών έγιναν πιο διάσημες από άλλες- όπως η Maya Bay, η διάσημη παραλία της κινηματογραφικής «Παραλίας» (2000) με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

 

 

Επί σειρά ετών αργότερα, τουρίστες ταξίδευαν στον εν λόγω «παράδεισο» μαζικά- με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν να την κλείσουν πέρυσι. Όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα του BBC, οι επισκέπτες σημείωσαν δραματική άνοδο το 2016, όταν Κινέζοι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς. Ενδεικτικά, το 2008 τη Maya Bay επισκέπτονταν περίπου 171 άνθρωποι ημερησίως – αριθμός που το 2017 είχε «εκτοξευτεί», φτάνοντας τους 3.520.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό για μια παραλία 300 μέτρων: Ο συνωστισμός είχε φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα, με βάρκες (μέσω των οποίων κατέφθαναν οι τουρίστες) να κατακλύζουν την ακτή. Με το πέρασμα του χρόνου οι κριτικές στο TripAdvisor γίνονταν όλο και πιο αρνητικές.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το 2018, αξιωματούχοι και στελέχη της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας στο νησί Φι Φι αντιλήφθηκαν πως η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη- ειδικά δεδομένου ότι η Maya Bay βρίσκεται εντός εθνικού πάρκου. Παρά τις αντιδράσεις από τουριστικές επιχειρήσεις, αποφασίστηκε ότι η παραλία θα έπρεπε να κλείσει: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είχαν υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά, και το οικοσύστημα χρειαζόταν χρόνο για να ανακάμψει.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Την 1η Ιουνίου οι αρχές όρισαν μια γραμμή στην οποία τα σκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν μα όχι να περάσουν, και άρχισαν οι περιπολίες στην παραλία. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο ανέθεσε στον Δρ. Θον Θαμρονγκναβασαβάτ να αξιολογήσει τη ζημιά και να αναλάβει την αποκατάστασή της.

Πλέον, η ροή των τουριστικών σκαφών προς την παραλία είναι ακόμα σταθερή, αλλά αναγκαστικά παραμένουν σε απόσταση 300 μέτρων και την κοιτούν από μακριά.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Συνεργείο του BBC έλαβε ειδική άδεια για να πάει στην παραλία, όπου, όπως αναφέρεται, τα δείγματα, μετά από πάνω από έξι μήνες εργασιών αποκατάστασης και απαγόρευσης ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι θετικά. Νέα κοράλλια αναπτύσσονται, και πολλοί μαυροπτέρυγοι υφαλοκαρχαρίες συχνάζουν στα νερά της παραλίας.

Οι αρχές λένε πως επιθυμούν να ανοίξουν ξανά την παραλία όταν θα γνωρίζουν ακριβώς πόσο κόσμο αντέχει να δέχεται στα αλήθεια ημερησίως.