ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 10:08 EET | Updated 14/03/2019 11:23 EET

Η παραθαλάσσια πόλη η οποία στηρίζει το Brexit όσο καμία άλλη

Οι ψαράδες της περιοχής παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται και ασκούν κριτική στην Τερέζα Μέι.

richjem via Getty Images

Το επερχόμενο Brexit δεν θα αφήσει σχεδόν κανέναν ανεπηρέαστο. Δεκάδες επαγγελματίες ανησυχούν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, ενώ σπεύδουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν για την παραθαλάσσια πόλη, Whitby, η οποία, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζει κανονικά τους ρυθμούς της και δεν φοβάται για την προγραμματισμένη έξοδο. Κι αυτό γιατί την ήθελε εξαρχής. 

Κάθε πρωί οι άνθρωποι που εργάζονται στο λιμάνι στον τομέα της τροφοδοσίας συναντιούνται στο ίδιο σημείο, ενώ τα χαμόγελά τους είναι έντονα και ζωντανά. Καμιά φορά, όταν κάποιος δίνει την αφορμή, η συζήτηση πηγαίνει στο Brexit.

Ο Τζέιμς Κόουλ, που εργάζεται ως ψαράς εδώ και 35 χρόνια, αναφέρει πως η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, ενώ από την αρχή ξεκίνησε με λάθη.

Ο Ρίτσαρντ Μπριούερ από την άλλη, που είναι 62 ετών και επίσης εργάζεται ως ψαράς, λέει πως αγαπά τη δουλειά στη βάρκα την οποία συντηρεί μαζί με τους δύο του γιους.

Ο ίδιος λέει πως παρακολουθεί κάθε κοινοβουλευτική ψηφοφορία και ενημερώνεται. Οι ψαράδες της πόλης υποστήριξαν το Brexit εξαρχής κι αυτό γιατί θέλουν να απαλλαχθούν από την κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με τους κανονισμούς της οδηγεί στην ανεργία πολλούς από τους εργαζομένους στον κλάδο. Οι ίδιοι παράλληλα εκφράζουν τα παράπονά τους για την πρόσβαση των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα.

«Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των σκαφών που φτάνουν στην περιοχή μας», δηλώνει ο Μπριούερ. Η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί πως το σχέδιο του Brexit θα απάλλασσε τους ψαράδες της Βρετανίας από την αλιευτική πολιτική της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε πολλοί από τους αλιείς στήριξαν την πρόταση της για Brexit. Η Whitby είναι μια επαρχιακή όμορφη πόλη που στηρίζεται στον τουρισμό. Το άγαλμα του πιο διάσημου ανθρώπου της πόλης, του εξερευνητή Κάπτεν Τζέιμς Κουκ, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο λιμάνι.

Όλα αυτά καθιστούν την περιοχή πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες και για το λόγο αυτό υπάρχουν και μερικοί που τάσσονται κατά του Brexit με το φόβο πως θα χάσουν και έσοδα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν πως όλο αυτό που συμβαίνει είναι μια τρέλα, ενώ σχολιάζουν πως δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, 15 περίπου μέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο.

(Με πληροφορίες από CNN)