«Η Πληγή» στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας

«Εδώ είναι η πόλη του Μποτιτσέλι, του Ντονατέλο, του Μακιαβέλι και του Δάντη...»
«Η Πληγή» στην πρόσοψη του Παλάτσο Στρότσι
«Η Πληγή» στην πρόσοψη του Παλάτσο Στρότσι
ALBERTO PIZZOLI via AFP via Getty Images

Έχει τίτλο «La Ferita», που σημαίνει «Η Πληγή» και μοιάζει να έχει ανοίξει το Παλάτσο Στρότσι στα δύο, φανερώνοντας το εσωτερικό του αναγεννησιακού κτιρίου, τη στιγμή που τα περισσότερα μουσεία του κόσμου (και στη Φλωρεντία) παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας.

Το έργο του διάσημου Γάλλου street artist JR, μία μνημειακή site-specific εγκατάσταση, επί της ουσίας μία απίθανη οφθαλμαπάτη (trompe l’oeil) σε ασπρόμαυρη εκδοχή, είναι σαν να δίνει τη δυνατότητα να συναντήσουμε και πάλι μερικά από τα σπουδαία έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Παλάτσο Στρότσι, όπως η Γέννηση της Αφροδίτης και η Άνοιξη του Μποτιτσέλι.

«Λένε ότι τα μουσεία είναι κλειστά, αλλά εναπόκειται σε εμάς να τα ανοίξουμε. Εδώ είναι η Φλωρεντία, η πόλη του Μποτιτσέλι, του Ντονατέλο, του Μακιαβέλι και του Δάντη και ανοίξαμε το Palazzo Strozzi» έγραψε, στο λογαριασμό του στο Instagram, ο JR. «Αυτούς τους τελευταίους λίγους μήνες μάς έχουν στερήσει τη δυνατότητα να είμαστε μαζί... αλλά εξακολουθούμε να έχουμε την ελευθερία να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε, να οραματιζόμαστε το μέλλον. Ίσως να μην είναι πολύ, αλλά αυτό το έχουμε!»

Παλάτσο Στρότσι
Παλάτσο Στρότσι
Laura Lezza via Getty Images

Η ύψους 28 μέτρων και πλάτους 33 μέτρων εγκατάσταση θα παραμείνει στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi έως τις 22 Αυγούστου.

Ο διευθυντής του Μουσείου, ο Arturo Galansino, είπε ότι η συμβολική πληγή είναι αναφορά στις ταλαιπωρίες των πολιτιστικών ιδρυμάτων που έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού στις συλλογές έργων που στεγάζονται εκεί.

«Αυτό το οποίο πολύ ξεκάθαρα μας έχουν δείξει τα lockdown είναι ότι ο κόσμος διψά για τέχνη. Θέλει πρόσβαση σε εκθέσεις, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, κινηματογράφους, να έχει ξανά την κουλτούρα ως βασικό κομμάτι της ζωής» τόνισε, μιλώντας στο Artnet News.

«Θέλουμε να δουν αυτό το έργο (τη «La Ferita») ως πρόσκληση να ανακαλύψουν εκ νέου μια άμεση σχέση με την τέχνη και να εξερευνήσουν νέες μορφές μοιράσματος και συμμετοχής -ως έκκληση για δράση όσον αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό σ′ αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, theartnewspaper

Δημοφιλή