Η πολιτική του … ανίσχυρου απέναντι στην Τουρκία

Αν η πολιτική του ανίσχυρου, υποχρέωνε τον ισχυρό σε υποχώρηση, δεν θα υπήρχαν ισχυρά κράτη.
ASSOCIATED PRESS

Μπροστά στο τουρκικό όργιο παρανομιών και απειλών στην Κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να αντιληφθούμε τα σημαντικά. Είμαστε ενώπιον ενός γεωπολιτικού σεισμού στην Αν. Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενέργεια προκαλεί σύγκλιση συμφερόντων και πρωτόγνωρων συμμαχιών στην Αν. Μεσόγειο που η Τουρκία πασκίζει να αποτρέψει. Απλά, οι εξελίξεις παρέχουν την προοπτική ανατροπής των δυσβάσταχτων δεδομένων ισχύος εναντίον μας. Είναι αυτή η προοπτική γύρω από την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου που έφερε τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Καθώς τα πράγματα προχωρούν, είχαμε τις προάλλες την πρώτη υπουργική διάσκεψη [με συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ] με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό East-Med επειδή τον θεωρούν «κομβικό για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της περιοχής».

Μπροστά στις πιο πάνω πρωτόγνωρες εξελίξεις, η γνωστή συγχορδία εγχώριων πολιτικών και αναλυτών επέμενε μέχρι και πρόσφατα ότι «χωρίς αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, δεν θα έχουμε ούτε μια φιάλη φυσικού αερίου». Τώρα, με αρκετή καθυστέρηση έστω, υποχρεώθηκαν να σιωπήσουν, αφού πλέον η ΕΕ, οι ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλοι, σχεδιάζουν αγωγό αποκλείοντας την Τουρκία, όπως τους εξηγούσαμε τα τελευταία χρόνια. Αφού λοιπόν ο αγωγός μέσω Τουρκίας ναυάγησε, η συγχορδία βρήκε άλλο τροπάρι: “Πρέπει πρώτα να λύσουμε το Κυπριακό για να έχουμε μια έστω φιάλη φυσικού αερίου”! Και θεωρούν ότι θα λύσουμε καλύτερα το Κυπριακό εάν είμαστε εντελώς ανίσχυροι μπροστά στην Τουρκία.

Η πολιτική του ανίσχυρου απέναντι στην Τουρκία, ήταν η θέση κάποιων περιθωριακών και γραφικών. Όταν όμως προβεβλημένοι πολιτικοί και αναλυτές σήμερα θεωρούν ότι η πολιτική του ανίσχυρου απέναντι στην Τουρκία θα ανατρέψει τις τουρκικές επιδιώξεις και θα φέρει την καλύτερη λύση, πλέον πρόκειται για επικίνδυνα μυαλά και θεωρίες. Αν η πολιτική του ανίσχυρου, υποχρέωνε τον ισχυρό σε υποχώρηση, δεν θα υπήρχαν ισχυρά κράτη. Πιο συγκεκριμένα, αν η θεωρία του ανίσχυρου θα υποχρεώσει την Τουρκία σε αποδεκτό συμβιβασμό, τότε πρόκειται η πολιτική μωρία έχει διευρυνθεί.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά και αντιδρούν ώστε να τερματίσουν την ενεργειακή προοπτική πάση θυσία. Μόνο στην Κύπρο, η γνωστή συγχορδία προτείνει την πολιτική του ανίσχυρου για αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δημοφιλή