Η Πολωνία λέει πως θα γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα δώσει μαχητικά στην Ουκρανία

Σχέδια για παράδοση περίπου ενός αριθμού μαχητικών MiG-29.
Omar Marques via Getty Images

Ο πρόεδρος της Πολωνίας είπε την Πέμπτη ότι η χώρα του σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία ενός αριθμού από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29- κάτι που θα την καθιστούσε την πρώτη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που θα ανταποκριθεί τις όλο και πιο έντονες εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε πως η Πολωνία θα παρέδιδε τέσσερα από τα σοβιετικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη «εντός των επόμενων λίγων ημερών» και ότι τα υπόλοιπα χρειάζονταν σέρβις και θα παραδίδονταν αργότερα. Η πολωνική λέξη που χρησιμοποίησε για τον αριθμό τους μπορεί να σημαίνει από 11 ως 19 αεροσκάφη.

«Είναι στα τελευταία χρόνια λειτουργίας τους, μα είναι σε καλή κατάσταση» είπε ο Ντούντα. Δεν ανέφερε αν άλλες χώρες θα έκαναν το ίδιο, αν και η Σλοβακία έχει πει πως θα έστελνε δικά της MiG στην Ουκρανία. Την Τετάρτη ο Πιοτρ Μίλερ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι κάποιες χώρες με MiG είχαν επίσης δεσμευτεί να τα στείλουν στο Κίεβο, μα δεν τις κατονόμασε.

Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει μαχητικά από υποστηρικτές στη Δύση, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διστάζουν. Σημειώνεται πως πριν τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία είχε αρκετές δεκάδες MiG-29 που κληρονόμησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μα είναι άγνωστο πόσα παραμένουν σε υπηρεσία μετά από πάνω από έναν χρόνο πολέμου.

Ο Ντούντα είπε πως η πολωνική πολεμική αεροπορία θα αντικαθιστούσε τα μαχητικά που δίνει στην Ουκρανία με νοτιοκορεατικής κατασκευής FA-50 και αμερικανικά F-35. Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία ήταν επίσης η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που έστειλε άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Πολωνία «ξήλωσε» ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας που επιχειρούσε στο εσωτερικό της και έθεσε υπό κράτηση εννιά άτομα για τα οποία λέει ότι προετοίμαζαν ενέργειες δολιοφθοράς και παρακολουθούσαν σιδηροδρομικές διαδρομές προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Πολωνία, σύμμαχος της Ουκρανίας και κόμβος για παραδόσεις όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, λέει πως έχει γίνει τακτικά στόχος προσπαθειών αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία.

«Τις τελευταίες ημέρες, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας έθεσε υπό κράτηση εννιά άτομα που φέρονται να συνεργάζονταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» είπε ο Μάριους Καμίνσκι σε συνέντευξη Τύπου. Οι ύποπτοι ήταν ξένοι από χώρες ανατολικά της Πολωνίας και «διεξήγαγαν δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών σε βάρος της Πολωνίας και ετοίμαζαν ενέργειες δολιοφθοράς για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Ο Καμίνσκι είπε πως έξι από τα άτομα που κρατήθηκαν κατηγορούνται για κατασκοπεία για τη Ρωσία και συμμετοχή σε ομάδα οργανωμένου εγκλήματος. Σε εξέλιξη ήταν διαδικασίες κατά τριών ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Όπως είπε, είχαν κατασχεθεί κάμερες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καθώς και πομποί HPS που ήταν να τοποθετηθούν σε μεταγωγικά με βοήθεια για την Ουκρανία, ενώ επίσης η ομάδα είχε διαταχθεί να προβεί σε δραστηριότητες προπαγάνδας για την αποσταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, και είχαν πληρωθεί για τις δραστηριότητές τους.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα