Η πονεμένη ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ: «μεγάλο φαγοπότι» ή «συκοφαντίες»;

Η πονεμένη ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ: εκατομμύρια για κτήρια, διαφημίσεις, θερμικές κάμερες και πολιτική βεντέτα

Μέσα στις 155 σελίδες του πορίσματός της, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής επιρρίπτει ευθύνες σε πρώην υπουργούς υγείας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για ένα μεγάλο φαγοπότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συκοφαντίες και τον Αδωνι Γεωργιάδη να προειδοποιεί με μηνύσεις.

Ενώ το πόρισμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο και χωρίς να είναι σαφές αν τα στοιχεία επαρκούν για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, είναι βέβαιο ότι στην πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων ημερών θα πρωταγωνιστήσει η πονεμένη ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορεί ένα κοινό μυστικό: Πρόκειται πιθανότατα για άλλη μια εξεταστική που δεν θα καταλήξει πουθενά, όπως τόσες και τόσες άλλες στο παρελθόν, που πολυδιαφημίστηκαν μεν, δεν έστειλαν κανέναν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πόρισμα, υπάρχουν σκιές στα παρακάτω:

-Το δάνειο 225 εκατ. ευρώ το 2009 για την παραγγελία 16 εκατομμυρίων εμβολίων, που «ζημίωσε τα Δημόσια Οικονομικά με πρόφαση την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Υπενθυμίζεται δε, ότι τελικά εμβολιάστηκαν μόλις 300.000 συμπολίτες μας.


-Τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ΟΚΑΝΑ. Πρόκειται για μια σύμβαση 20 εκατομμυρίων, το οποίο οι βουλευτές θεωρούν σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω μίας σύμβασης εξ αρχής μη νόμιμης.

-Την αγορά, το 2008, ενός κτηρίου έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ στο Μαρούσι, του οποίου η αντικειμενική αξία δεν υπερέβαινε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.Κατά την άποψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η προκήρυξη ήταν φωτογραφική και κατ’ ουσίαν, μόνο το όνομα του ιδιοκτήτη του κτηρίου έλειπε από αυτήν.

- Την πρόσληψη 23 υπαλλήλων που πληρώνονταν από την κρατική χρηματοδότηση αλλά φέρονται να απασχολούνταν στο Υπουργείο και στο γραφείο του Υπουργού Υγείας.


-Τη διάθεση της διαφημιστικής δαπάνης. Για αυτό το ζήτημα, αναφέρεται ότι «η μια δυσλειτουργία συνίσταται στην πληρωμή ποσών σε συγκεκριμένα έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελάχιστης ή μηδενικής επισκεψιμότητας, με ύποπτα ταχείς και εξαιρετικά πρόχειρες διαδικασίες, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ- τα εν λόγω ποσά ήταν μικρού ύψους αλλά επαναλαμβάνονταν σταθερά, φτάνοντας αθροιστικά σε μεγάλο ποσό που διαμοιραζόταν κατά κύριο λόγο στους ίδιους μιντιακούς ομίλους (…) Η δεύτερη δυσλειτουργία αφορά την απευθείας ανάθεση διαφημιστικών εκστρατειών σε συγκεκριμένα διαφημιστικά γραφεία».


-Την αγορά θερμικών καμερών, καθώς το συνολικό κόστος αγοράς (ύψους 5.200.000 ευρώ) και χρήσης (ύψους 2.500.000 ευρώ για τρεις μήνες) των θερμικών καμερών έγινε χωρίς υπογραφή σύμβασης και χωρίς να έχει προηγηθεί καν έρευνα αγοράς.


-Τη σύμβαση συντήρησης και τροφοδοσίας του κέντρου οροθετικών


-Τη χρηματοδότηση της Μητρόπολης Καισαριανής. Πρόκειται, σύμφωνα με το πόρισμα, για υπόθεση των Εικονικών Τιμολογίων που διαπίστωσε ο ΣΔΟΕ και βρίσκεται στο στάδιο κρίσης της υπόθεσης από Διοικητικά Δικαστήρια και αφορά υπόθεση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.


-Τη διαφορά των 89 εκατομμυρίων ευρώ που εντόπισαν οι λογιστές. Για αυτό το θέμα, η πλειοψηφία της εξεταστικής αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη λόγω του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης ελεγκτικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων των απολογισμών.

- Τη διάθεση ποσών από έναν αντικαρκινικό έρανο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν όντως συγκεντρώθηκαν 6,5 εκατομμύρια και που πήγαν τα αδιάθετα, ύψους 810.000 ευρώ και 2.190.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Τρεις υπουργοί στο στόχαστρο

Στο πόρισμα καταγράφονται, πέραν του Άδωνι Γεωργιάδη, και τα ονόματα του Ανδρέα Λοβέρδου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για τον Α.Λοβέρδο γίνεται λόγος για την ανάγκη διερεύνησης της σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ και για τον Δ.Αβραμόπουλο για την αγορά κτηρίου στο Μαρούσι, την αγορά θερμικών καμερών και τη σύναψη δανείου του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων.

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν παραπομπή στη Δικαιοσύνη και της υπόθεσης συνεδρίου που διοργάνωσε το 2014 η εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου τονίζοντας ότι για ένα συνέδριο τριών ημερών δόθηκαν χωρίς διεθνή διαγωνισμό πάνω από 580.000 ευρώ.

Η γυψοσανίδα που έγινε «κρύπτη»...

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου, μια ομάδα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, έφτασε συνοδεία αστυνομικών στο κτίριο της οδού Αγράφων 3 στο Μαρούσι και ζήτησε από τη διοίκηση να τους οδηγήσει στο δεύτερο υπόγειο. Το κλιμάκιο βρήκε ένα κούφιο σημείο, το οποίο είχε καλυφθεί με γυψοσανίδα και έμοιαζε με την υπόλοιπη τοιχοποιία.

Το κομμάτι της γυψοσανίδας αφαιρέθηκε και από πίσω κρυβόταν μια πόρτα, όπου μέσα υπήρχε ένα δωμάτιο με ντουλάπες γεμάτο έγγραφα από τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα που έθεσαν στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι: Γιατί να κρύψει κάποιος στοιχεία μέσα στο κτήριο της υπηρεσίας - έστω και πίσω από γυψοσανίδα - και να μην τα καταστρέψει, εφόσον υπήρχε κάτι που θέλησε να κρατήσει μυστικό.

Βεντέτα Πολάκη - Γεωργιάδη για τα μάτια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο νυν και ο πρώην υπουργός Υγείας έχουν κάνει σημαία το ΚΕΕΛΠΝΟ στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και τις δημόσιες καταγγελίες και οι καυγάδες τους στη Βουλή για το θέμα, συχνά ξεφεύγουν από τα όρια. Ο Παύλος Πολάκης έχει κατά καιρούς χαρακτηρίσει «off shore του Υπουργείου Υγρείας» το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων, με τον καταγγελτικό λόγο να στοχεύει συνήθως τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η κόντρα τους έχει μεταφερθεί στα social media (Facebook, Twitter) με συνεχείς παρεμβάσεις από τους ίδιους, αλλά και από θερμούς υποστηρικτές τους.

Από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι η κυβέρνηση στήνει σκευωρίες για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους. Συγκεκριμένα, πέρσι κατήγγειλε ότι ο νομικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ έδινε εντολές για αφαίρεση εγγράφων ώστε να μπορεί ο κ. Πολακης να πλήττει αντιπάλους, μεταξύ άλλων και τον ίδιον, λέγοντας ότι ο Παύλος Πολάκης έχει στήσει μια εγκληματική συμμορία στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πόρισμα:

Δημοφιλή