ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2018 16:45 EET | Updated 06/12/2018 18:05 EET

Η πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου όπως την είδαμε

Πέρασαν δέκα χρόνια από τη μέρα που ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε στα Εξάρχεια τον 15χρονο τότε Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από φραστική αντιπαράθεση. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008. Σήμερα, θα ήταν 25 χρονών. 

Από τότε, κάθε χρόνο, τόσο η Αθήνα όσο και άλλες ελληνικές πόλεις τιμούν την επέτειο θανάτου του με πορείες διαμαρτυρίας. Συνήθως καταλήγουν σε επεισόδια, καθώς αντιεξουσιαστές συγκρούονται με αστυνομικούς, θεωρώντας τους τελευταίους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του άτυχου έφηβου. Ως αποτέλεσμα, συλλήψεις, σπασμένες τζαμαρίες και μια καιόμενη Αθήνα (κυρίως) που οι στάχτες της συναντούν τα επεισόδεια της επόμενης χρονιάς. 

Έτσι, και φέτος, στη μαθητική πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, αντιεξουσιαστές, άνθρωποι του αναρχικού χώρου. Μαζί τους δημοσιογράφοι και φωτογράφοι και επί ποδός εκατοντάδες αστυνομικοί. Συνήθως, τα επεισόδια της πρωινής πορείας διαμαρτυρίας αποτελούν τα προεόρτια της βραδινής, η οποία συνήθως ξεκινά στις 18:00.

Ανάμεσά τους και έφηβοι που πάνε ακόμα Γυμνάσιο, ίσως «συνομήλικοι» του Αλέξη, Συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν για έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό (και από του 2008). 

Η φετινή πορεία πραγματοποιήθηκε υπό βροχή. Μια μουσκεμένη λωρίδα που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε πάλι στο ορισμένο σημείο. Μια πορεία, από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια - αν και αξιοσημείωτα δεν ήταν «σοβαρά» φέτος.

Ανάμεσά τους ένας βανδαλισμός του κτιρίου του «Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-44» (Κοραή 4), μια σπασμένη στάση λεωφορείων στην πλατεία Κλαυθμώνος και μια ολιγόλεπτη ρίψη μολότοφ και δακρυγόνων από αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς αντίστοιχα. Τα επεισόδια δεν αμαύρωσαν τον σκοπό της πορείας.

Συνθήματα και πανό με μηνύματα κατά του φασισμού σε όλη τη διάρκεια της πορείας, με το σύνθημα «Ακόμα δεν είπαμε τη τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» να επικρατεί. 

Στο τέλος της πορείας συνάντησα έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο που ήταν σε δημοσιογραφική αποστολή για την πορεία από τον Independent. ;Hρθαν για να καλύψουν την πορεία. Αύριο φεύγουν άρο

Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 14:30. Άλλοι κουκολοφόροι κατευθύνθηκαν προς Εξάρχεια και άλλοι προς Ομόνοια στον ΗΣΑΠ, καθώς οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο παρέμεναν κλειστοί. Έδωσαν ραντεβού για το απόγευμα. Μαζί με τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και τους θεατές που θα βλέπουν το κέντρο της Αθήνας... σε replay.