Η «πράσινη» ενέργεια νικά τον γαιάνθρακα στη Γερμανία

Στόχος να καλύπτει των 65% των ενεργειακών αναγκών της χώρας το 2030
SASCHA SCHUERMANN via Getty Images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία Marc, 9 στους 10 Ελληνες ανησυχούν για το περιβάλλον. Αν ψάχνουμε για παραδείγματα προς μίμηση, μπορούμε να στραφούμε στην περίπτωση της Γερμανίας.

Οπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η «πράσινη ενέργεια» το 2018 πρόκειται να ξεπεράσει, για πρώτη φορά, τον γαιάνθρακα ως βασική πηγή ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι ανανεώσιμες πηγές, στο σύνολό τους, εκτιμάται ότι θα καλύψουν το 38% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα – έναντι 36% των γαιανθράκων - , ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά δύο μονάδες σε σχέση με πέρσι.

Florian Gaertner via Getty Images

Το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, μιας και η Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει πολύ στην ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Μάλιστα, οι αρχές της χώρας δεν φαίνεται πως θα επαναπαυθούν στα πολύ ενθαρρυντικά νούμερα που ανακοινώθηκαν σήμερα, μιας και έχουν θέσει σαν στόχο το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 65% των ενεργειακών αναγκών της. Και όλα δείχνουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Εξόρυξη γαιάνθρακα στη Γερμανία
Εξόρυξη γαιάνθρακα στη Γερμανία
ASSOCIATED PRESS

Οπως τονίζεται μάλιστα στη μελέτη, την άνοδο των «πράσινων» πηγών, στο σύνολό τους, δεν φαίνεται να επηρέασε η ξηρασία που έπληξε τη χώρα από την περασμένη άνοιξη, οδηγώντας σε πτώση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας στη Γερμανία, πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα για περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών, ώστε να «πιάσει» τους στόχους που έχει θέσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μονοπάτι-ποδηλατόδρομος με φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία
Μονοπάτι-ποδηλατόδρομος με φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία
Michael Gottschalk via Getty Images