Η Προεδρία Τραμπ και τα social media

Οι παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετές για να κουνήσουν μέσα σε λίγα λεπτά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ή την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
SOPA Images via Getty Images

Δρ. Κωνσταντίνος Γκράβας - Οικονομολόγος, αναλυτής διεθνών αγορών και επισκέπτης καθηγητής στην Αεροπορική Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ). Συγγραφέας του βιβλίου «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη. Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη».

Πριν από μερικές ημέρες, με νωπές ακόμη τις πρωτόγνωρες εικόνες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο, οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Σίλικον Βάλεϊ αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του προσωπικού λογαριασμού του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή ήταν απολύτως ορθή.

Διότι οι αμφιβολίες που αφορούν το ζήτημα της λογοκρισίας και της ελευθερίας του λόγου ωχριούν μπροστά στον τεκμαρτό κίνδυνο συνέχισης της υποκίνησης πολιτικής βίας, καθώς ο Τραμπ έδρασε ως ηθικός αυτουργός της εξέγερσης που κορυφώθηκε με την εισβολή όχλου οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το απαγορευτικό αυτό στη δημόσια διαδικτυακή ρητορική του Τραμπ προοικονομούσε το τελευταίο διάστημα η κατά συρροήν ψευδής αμφισβήτηση εκ μέρους του της εγκυρότητας του αποτελέσματος των Προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο καθόλη τη διάρκεια της Προεδρίας του, που ελπίζουμε να αποτελέσει «παρένθεση» για τη δημοκρατία των Η.Π.Α., οι παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι σπάνια, ήταν αρκετές για να κουνήσουν μέσα σε λίγα λεπτά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ή την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Διαμόρφωναν έτσι, ακαριαία, το λεγόμενο μομέντουμ των αγορών, προκαλώντας εκ του μη όντως διακυμάνσεις οι οποίες μεταφράζονταν σε δυνατότητα αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπερκερδών με το πλεονέκτημα της εκ των προτέρων γνώσης.

Κατά συνέπεια, είναι δεδομένο ότι το αχαλίνωτο «πάρτυ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να έχει ως πρόφαση το -κατά τα άλλα- αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Ο δημόσιος λόγος οφείλει να αρθρώνεται με γνώμονα ένα ευρύτερο πλαίσιο ευθύνης απέναντι στα άτομα και τις κοινωνίες ως δέκτες, πολλώ δε μάλλον όταν ο πομπός μιλά από τη θέση ενός θεσμικού ρόλου με τέτοιο ειδικό βάρος, όπως αυτού του Προέδρου της υπερδύναμης.

Δημοφιλή