Η πρόταση Κοτζιά για το ονοματολογικό με την οποία θα μεταβεί στα Σκόπια

Η πρόταση Κοτζιά για το ονοματολογικό με την οποία θα μεταβεί στα Σκόπια
AFP Contributor via Getty Images

«Να σας δώσω μια αποκλειστικότητα. Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια.»

Με αυτήν την δήλωση μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (19.03.2018), ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ουσιαστικά, παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές προτάσεις (και για την ονομασία), αναφορικά με την διαπραγμάτευση για επίλυση των διαφορών με την γείτονα χώρα έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί.

Ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια την Πέμπτη (22/3) και εκεί θα διαφανεί αν το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε μια τροχιά επίλυσης με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούλιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ή αν θα υπάρξει και νέο μπλοκάρισμα στις διμερείς επαφές.

Επίσης, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση για το ονοματολογικό δεν παρουσιάζει εκπλήξεις και πρώτη επιλογή είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Όμως η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει εφ′ όσον διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο συμφωνία και για τα αλυτρωτικά και άλλες 4 προτάσεις οι οποίες είναι:

  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση είναι η σύντομη γραφή των ονομάτων να γίνεται και διεθνώς αμετάφραστα (σλαβικά), αλλά και να είναι η σύνθεση των δύο λέξεων δηλαδή:

  • Novamakedonija

  • Severnamakedonija

  • Gornamakedonija

  • Vardarskamakedonija

  • Makedonija-Skopje

Όμως αν τελικά στις διαπραγματεύσεις τεθεί από πλευράς Σκοπιανών, η ονομασία και ειδικά η συντομογραφία να αποτελείται από δύο λέξεις το παράγωγο Makedonija και το γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτό θα εξεταστεί κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Το σχέδιο που έχει σταλεί στην ΠΓΔΜ είναι με βάση τις ελληνικές θέσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την εν ημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα» υπογράμμισε.

Αντιδράσεις σε Σκόπια και Ελλάδα

Πάντως η προσπάθεια για εξεύρεση συμφωνίας, αποτελεί δύσκολη υπόθεση καθώς στα Σκόπια υποβόσκει πολιτική κρίση, μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεβ και του προέδρου Γκιόρκι Ιβανόφ, μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του του και να υπογράψει το διάταγμα.

Χθες ο Ζάεβ αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Κοτζιά, δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της ”Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως αντιδράσεις για τη συμφωνία στο ονοματολογικό υπάρχουν και στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκος Βούτσης, να καταγγέλλει ότι παμμακεδονικές οργανώσεις με διευθύνσεις και ονόματα, έστειλαν στους βουλευτές επιστολή με την οποία τους απειλούσαν ότι αν ψηφίσουν σύνθετη ονομασία θα πεθάνουν.

Ενώ και ο μητροπολίτης Σερβιών και Κοζάνης, Παύλος, ενισχύοντας αυτήν την ακραία ρητορική, αποκάλεσε όσοι βουλευτές υπογράψουν τη συμφωνία «εθνοπροδότες»:

«Δε μπορεί τα Σκόπια να έρχονται σήμερα και να λένε ότι εμείς είμαστε Μακεδονία. Εμείς έχουμε την ευθύνη. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας έχουν την ευθύνη. Αν σήμερα υπογράψουν θα είναι, εθνοπροδότες και τίποτα περισσότερο».
Ο Μητροπολίτης Παύλος πρότεινε να ονομάσουν τη γειτονική χώρα, Σκόπια με πρωτεύουσα τα Σκόπια.

Δημοφιλή