Γιατί κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Γιατί ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίας και γιατί είναι τόσο ελκυστικές σε μερικούς ανθρώπους; Την απάντηση μας την δίνουν οι ειδικοί.
Nastco via Getty Images

Ο Μπιλ Γκέιτς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμό. Οι πύργοι 5G προκάλεσαν τη διάδοση του COVID-19. Ο κορονoϊός δημιουργήθηκε σε ένα κινεζικό εργαστήριο ως βιολογικό όπλο.

Μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, προσφέροντας δημιουργικές (και αδικαιολόγητες) εξηγήσεις για το γιατί και τον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός έφτασε σε τέτοιο σημείο σε όλο τον κόσμο. Ένα βίντεο - που ονομάζεται «Plandemic» - έκανε πρόσφατα τους γύρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για τις μάσκες και ότι «ενεργοποιούν» τον ιό και ότι η λήψη εμβολίων στο παρελθόν μας έκανε πιο ευάλωτους στην ασθένεια.

Οι θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν για πάντα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά -για την προέλευση του ιού, την παγκόσμια οικονομία, τους πολιτικούς μας, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον - καθιστώντας το COVID-19 πρωταρχικό στόχο για αυτούς τους μύθους .

«Οι άνθρωποι ελκύονται από θεωρίες συνωμοσίας σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, και αυτό είναι σίγουρα μια από αυτές τις εποχές», δήλωσε η Karen Douglas , καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως γιατί ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίας και γιατί είναι τόσο ελκυστικές σε μερικούς ανθρώπους; Την απάντηση μας την δίνουν οι ειδικοί.

Μας αρέσει να συνδέουμε τις τελείες

Ο εγκέφαλός μας φυσικά προσπαθεί να κάνει συνδέσεις για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και στον κόσμο. Μας αρέσουν οι ιστορίες και οι εξηγήσεις, πράγματα που έχουν νόημα.

Η Τζοάν Μίλερ , αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ, είπε ότι το αποκαλούμε «συνδέοντας τις τελείες». Μερικές φορές αυτές οι κουκκίδες πρέπει να είναι συνδεδεμένες, άλλες φορές, δεν πρέπει.

Όταν συμβαίνει ένα αρνητικό ή τρομακτικό συμβάν, προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τους λόγους πίσω από το εν λόγω συμβάν. «Αναζητώντας εξηγήσεις ... μπορεί να κάνουμε κάποιες συνδέσεις στο μυαλό μας που μερικές φορές δεν πρέπει να γίνονται γιατί δημιουργούν περίεργες ιστορίες που καταλήγουν να είναι θεωρίες συνωμοσίας», είπε η Μίλερ.Στους ανθρώπους δεν αρέσει η αβεβαιότητα

Όπως είπε ο Ντάγκλας, οι άνθρωποι ελκύονται από θεωρίες συνωμοσίας σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, γιατί έτσι δίνουν εξήγηση στο ανεξήγητο και αποκτούν μια αίσθηση ελέγχου.Η πραγματικότητα της κατάστασης είναι ότι ο COVID-19 προκλήθηκε φυσικά και δεν ξέρουμε πώς να το σταματήσουμε από το να εξαπλωθεί περαιτέρω. Είναι τρομακτικό. Εάν κάποιος πιστεύει ότι οι πύργοι 5G προκάλεσαν το COVID-19, είναι επειδή με αυτό τον τρόπο «πολεμάει» κάτι συγκεκριμένο αντί να αισθάνεται ότι περπατάει στο σκοτάδι. Ο Ντάγκλας, ο οποίος έχει μελετήσει την ψυχολογία πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας , πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που μπορεί να αισθάνονται αδύναμοι ή ανήσυχοι στρέφονται στις θεωρίες συνωμοσίας για να αισθάνονται ασφαλείς στον κόσμο.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να τροφοδοτεί την συνωμοτική σκέψη

Άλλοι ειδικοί στη συμπεριφορά θεωρούν ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι είναι πιο πιθανό να πιστέψουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον διαπίστωσε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδέεται με τη σκοτεινή, προληπτική σκέψη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να είναι επικίνδυνες και δύσκολο να καταπολεμηθούν

Οι θεωρίες συνωμοσίας, όταν δεν ελέγχονται, μπορούν να προκαλέσουν περιττή καταστροφή. Σύμφωνα με τον Ντάγκλας, η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας είναι πιθανότερο να σχετίζονται με προκατάληψη, βία και έγκλημα χαμηλού επιπέδου.

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ο Μίλερ είπε ότι δεν υπάρχει «μαγική σφαίρα» για την καταπολέμησή τους. Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι το σύστημα πεποιθήσεών του - αυτό που τους φέρνει ειρήνη και άνεση - είναι ψεύτικο.

Σύμφωνα με την Μίλερ, ένα πράγμα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας είναι να αναζητήσουμε αξιόπιστες πληροφορίες που υποστηρίζονται από γεγονότα και επιστήμη.

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω αυτήν τη στιγμή και πριν πιστέψετε κάτι αναρωτηθείτε ποια είναι η πηγή και αν την θεωρείται αξιόπιστη.

Πηγή: HuffPost US