Η σημασία αξιόπιστης ενημέρωσης για την υγεία μας με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από το κινητό μας

Ιδιαίτερα αυξημένη διαπιστώνεται η κινητικότητα των χρηστών του διαδικτύου τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά στις αναζητήσεις τους για θέματα υγείας. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και την παραμονή στο σπίτι, οδήγησαν σε μία έντονη άνοδο της επισκεψιμότητας σε ιστοσελίδες που έχουν ως βασικό αντικείμενο την υγεία. Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε και σημαντική αύξηση για την κάλυψη της ανάγκης παροχής ιατρικών συμβουλών εξ αποστάσεων. Ανάγκη η οποία μπορεί να καλυφθεί με ισχυρή αξιοπιστία μέσω της χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο σε αυτό το πεδίο, αποτελεί η εφαρμογή αξιολόγησης συμπτωμάτων Medi ON της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican, που μέσω του κινητού μας, προσφέρει υψηλής πιστότητας ιατρικές συμβουλές.

Τα στατιστικά στοιχεία ακόμη και την περίοδο πριν από τον κορονοϊό ήταν ενδεικτικά για την ύπαρξη αυτής της τεράστιας κινητικότητας που έχει εκδηλωθεί σχετικά με την άντληση πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη υγεία. Μόνο στην Ελλάδα κατά την περσινή χρονιά οι 2 στους 3 χρήστες του διαδικτύου, αναζήτησαν σχετικές πληροφορίες, ενώ σε διεθνές επίπεδο, όπως επισημαίνεται σε έρευνα της Google γίνονται 70.000 αναζητήσεις για αυτά τα ζητήματα κάθε λεπτό.

Παράλληλα, η τάση στην εξέλιξη της ιατρικής στο επίπεδο της διάγνωσης, έχει εδώ και αρκετά χρόνια στραφεί στη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να μειώσει τις αποστάσεις αλλά και το χρόνο, ανάμεσα στο λήπτη υπηρεσιών υγείας και τους επιστήμονες που μπορούν να τις παρέχουν. Η ανάδειξη της τηλεϊατρικής σε απόλυτο σύμμαχο των επιστημόνων υγείας έχει πλέον παγιωθεί.

Σε αυτή τη νέα εμπειρία στην υγεία προστίθεται ένα επιπλέον βήμα, πριν τη διάγνωση που είναι ο έλεγχος συμπτωμάτων και πλέον υπάρχουν αρκετές εφαρμογές, κυρίως στο εξωτερικό, με σκοπό να βοηθήσουν τους ασθενείς να περιορίσουν την χαοτική αναζήτηση στο ταξίδι των πληροφοριών. Οι πληροφορίες ελέγχονται επίσης για την εγκυρότητά τους, χωρίς ωστόσο να αποτελούν αυτοτελή διαγνωστικά εργαλεία.

Οι εφαρμογές, βασισμένες στις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρουν αξιολόγηση συμπτωμάτων, ευθυγραμμισμένη με τα ιατρικά πρωτόκολλα και προτείνουν στον ασθενή, είτε την αναγκαιότητα της επίσκεψης σε γιατρό, είτε τη δυνατότητα επικοινωνίας με έναν γιατρό για να λάβουν τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις. Αποτελούν δεν ένα ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση εργαλείο το οποίο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να το χρησιμοποιήσουμε, αφού το έχουμε «κατεβάσει» στο κινητό μας.

Έλεγχος συμπτωμάτων

Συνήθως η αφορμή να αντλήσουμε πληροφορίες για την υγεία μας, είναι η εκδήλωση ενός συμπτώματος, μιας κατάστασης που βρισκόμαστε η οποία μας δημιουργεί σκέψεις για την υγεία του οργανισμού μας. Οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων μας δίνουν τη δυνατότητα μέσω της επιλογής από μία ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με το σύμπτωμα, να εντοπίσουμε πιθανές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτό.

Ανάμεσα στους παράγοντες περιλαμβάνονται προσωποποιημένες πληροφορίες όπως το φύλο, η ηλικία, ιστορικών αλλεργιών ή άλλοι παράγοντες κινδύνου, ιατρικό ιστορικό ασθενειών ή εγχειρήσεων και φαρμακευτική αγωγή που συσχετίζονται και επιτρέπουν την αυτόματη αξιολόγηση συμπτωμάτων. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί με αλγόριθμο σε μία εξαιρετικά ευρεία βάση δεδομένων. Αυτή η διαδικασία σε μεγάλο βαθμό μπορεί να εξατομικεύσει το συμπέρασμα της αναζήτησης, επιτυγχάνοντας μια όσο το δυνατόν πιο προσωπική προσέγγιση στο ζήτημα που εξετάζουμε.

Medi ON: Μία εφαρμογή προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα

Η Interamerican, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας αφού και η ίδια διαθέτει τα πολυϊατρεία Medifirst, την Αθηναϊκή Mediclinic και τις υποδομές Άμεσης Βοήθειας, εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της, πρωτοπορώντας για άλλη μία φορά, με μία νέα καινοτομική εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων για τους ασφαλισμένους της με ατομικά συμβόλαια υγείας.

To Medi ON της Interamerican αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου τρόπου διαχείρισης της υγείας με ασφάλεια και σε απόσταση. Πρακτικά, ο χρήστης περιγράφει το σύμπτωμα ή την ενόχληση. Η εφαρμογή θέτει τις κατάλληλες διαδοχικές ερωτήσεις με βάση αυτό το σύμπτωμα, που δεν ξεπερνούν τις 10 στον αριθμό, και δίνει καθοδήγηση για τις αναγκαίες ενέργειες που καλείται να κάνει ο ασφαλισμένος. Επίσης, τού παρέχεται η δυνατότητα, εφ’ όσον το επιθυμεί, να συνδεθεί είτε με chat είτε μέσω τηλεφώνου την ίδια στιγμή, με γιατρό της Interamerican ώστε να συζητήσει αναλυτικότερα το θέμα της υγείας του.

Είναι η πρώτη που έλαβε επιστημονική πιστοποίηση

Η εφαρμογή Medi ON είναι η πρώτη εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων που επικυρώθηκε επιστημονικά. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, σε 1015 ασθενείς η εφαρμογή παρουσίασε 91.3% ακρίβεια στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Η μελέτη σύγκρινε τα αποτελέσματα της εφαρμογής με τη διάγνωση των γιατρών. (Clinical trial with Hospital Clinic Barcelona Results Published at Emergencias - Volume 29 - Number 6 - December 2017).

Νοσοκομεία και ινστιτούτα σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν σταθερά τις κλινικές μελέτες για την ακρίβεια των αξιολογήσεων, με πιο πρόσφατη σχετική συνεργασία αυτή με το Yale New Haven Health System και την Ιατρική Σχολή του Yale. Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από 3.000.000 χρήστες διεθνώς και έχει πραγματοποιήσει 4.000.000 αξιολογήσεις συμπτωμάτων, οι οποίες μέσω της μηχανικής μάθησης (machine learning) εξελίσσουν τον αλγόριθμο και βελτιώνουν διαρκώς την ακρίβεια της.

Στην Ελλάδα διατίθεται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά για πλατφόρμες Android και IOs και μπορούν να κάνουν χρήση αυτού μόνο όσοι διαθέτουν ατομικά συμβόλαια Υγείας της Interamerican. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, για την Interamerican, το Medi ON δεν είναι μία μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου εξ αποστάσεως συστήματος υγείας (Virtual Health Services). Καθώς η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό, ο ασθενής παραπέμπεται εάν απαιτείται από την εφαρμογή στον γιατρό της Γραμμής Υγείας 1010 από την Interamerican, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει και σε chat εφ’οσον τα συμπτώματα αξιολογηθούν ως σοβαρά.

Επιπλέον, ο κάθε χρήστης με δικό του λογαριασμό στο Medi ON μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ιατρικό ιστορικό. Το ιατρικό ιστορικό είναι διαθέσιμο ΜΟΝΟ στον ίδιο και στο γιατρό που εκείνος θα επιλέξει να το επικοινωνήσει.

Το Medi ON είναι πιστοποιημένη εφαρμογή που πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών (CE Marked Class I Medical Device), είναι επίσης πιστοποιημένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επίσης είναι συμβατή με τον νόμο περί φορητότητας και λογοδοσίας για την ασφάλιση υγείας των ΗΠΑ (HIPAA) και με τον νόμο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR). Τέλος, έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διαγωνισμών από καταξιωμένους θεσμούς, από τους οποίους ξεχωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, το 2018 βραβεύτηκε για την επιστημονική της ακρίβεια στο ετήσιο συνέδριο Ψηφιακής Υγείας του Δικτύου Ψηφιακών Στοιχείων Υγείας (NODE. Health) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Το Medi ON είναι ένας ακόμα τρόπος για την Interamerican να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, καθώς ανταποκρίνεται και στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και εντάσσεται σε ένα σύνολο πολλών και διαφορετικών ενεργειών που πραγματοποίησε, όταν όλοι μας, άνθρωποι, θεσμοί, επιχειρήσεις, κληθήκαμε να δείξουμε αντοχή, αισιοδοξία & αλληλεγγύη. Δείτε τους τρόπους που διάλεξε η #Interamerican να σταθεί υπεύθυνα δίπλα τους.